Публікація

«Практикум з правозахисної діяльності»: як фахівці УГСПЛ передавали досвід студентам КНУ

Експерти Української Гельсінської спілки з прав людини поділилися знаннями та досвідом зі студентами Навчально-наукового інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т.Шевченка, які обрали спеціалізацію «Міжнародний захист прав людини» у рамках магістерської освітньо-наукової програми «Міжнародне право». 

Курс «Практикум з правозахисної діяльності» викладався в І семестрі 2022-2023 року і включав 18 онлайн-занять, спрямованих на об’єднання теоретичних знань студентів і студенток із практичними навичками з урахуванням умов широкомасштабної агресії Російської Федерації проти України. 

Своїм досвідом правозахисної діяльності від УГСПЛ ділилися Інна Заворотько, Сергій Мовчан, Олена Сапожнікова, Ольга Семенюк і Наталія Хендель. Їхньою задачею було зробити дисципліну другого року магістратури максимально корисною для роботи майбутніх спеціалістів. 

Кожна з зустрічей була присвячена окремій правозахисній темі, яка має особливу актуальність у контексті збройного конфлікту на території України. Під час занять студентство знайомилося з різними практичними підходами до забезпечення прав постраждалих осіб та усунення порушень прав людини, як через «традиційні» міжнародні та національні механізми захисту прав людини, так і шляхом застосування нових можливостей.  

Доцентка кафедри міжнародного права Навчально-наукового інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка Ольга Поєдинок

– Уперше проєкт було реалізовано ще 2017 року. Три роки поспіль студентство нашого Інституту мало можливість безпосередньо спілкуватися з фахівцями та фахівчинями УГСПЛ на найбільш актуальні правозахисні теми, відвідувати київський офіс на Фролівській, консультуватися щодо практичного наповнення магістерських робіт. – зазначає доцентка кафедри міжнародного права Навчально-наукового інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка Ольга Поєдинок, якій належить ідея об’єднання зусиль її Інституту та УГСПЛ щодо проведення «Практикуму». –  На жаль, через пандемію та ряд адміністративних перешкод, ця дисципліна зникла з навчального плану очної магістратури. Утім, зрештою «Практикум з правозахисної діяльності» вдалося повернути до вибіркового блоку дисциплін «Міжнародний захист прав людини» освітньо-наукової програми «Міжнародне право». За іронією долі, це довгоочікуване відновлення викладання курсу збіглося з періодом повномасштабного російського вторгнення, у ході якого ракетні обстріли українських міст призводили до проблем із електропостачанням та Інтернет-зв’язком. Не найкращі умови для навчання, однак нас це не зупинило, оскільки і студентська група, і викладацька команда були дуже вмотивованими та активно брали участь як у синхронній, так і в асинхронній взаємодії. І тут я хотіла б окремо подякувати керівниці освітнього напряму УГСПЛ Олександрі Козорог за її безцінний внесок в організацію проведення курсу та координацію зусиль УГСПЛ та ННІМВ.

Крім онлайн-бесід з експертами та експертками УГСПЛ, «Практикум з правозахисної діяльності» передбачав багато інших форм роботи: написання есе, кейс-стаді, моделювання судового засідання, диспути, підготовку законопроєктів, різноманітні аналітичні вправи тощо. 

Юрист-аналітик Центру стратегічних справ УГСПЛ Олена Сапожнікова запропонувала групі обрати та дослідити одну зі справ, розглянутих Європейським судом з прав людини, які істотно вплинули на національну правову систему держави, щодо якої було винесено відповідне рішення ЄСПЛ. Сьогодні ми ділимося з вами деякими з цих аналітичних робіт.

 

  1. «Сміт і Грейді проти Великобританії (1999)». Автор: Василь  Сасанчин 

Дана справа стала проривом у видимості та захисті прав ЛГБТ спільноти в Збройних силах Великобританії.

Обидва заявники, служили в Королівських військово-повітряних силах Сполученого Королівства і були звільнені зі служби через свою сексуальну орієнтацію. Офіційне розслідування перед таким звільненням і подальше звільнення стверджувалося як втручання в приватне життя заявників, захищене статтею 8 ЄКПЛ. Заявники також посилалися на статтю 3 (Заборона тортур) і статтю 10 (Свобода вираження поглядів) ЄКПЛ, взяті окремо та в поєднанні зі статтею 14 (Заборона дискримінації) ЄКПЛ стосовно політики Міністерства оборони щодо гомосексуалів у Збройних силах та наступні розслідування і звільнення. Вони також скаржилися за статтею 13 (Право на ефективний засіб правового захисту) ЄКПЛ, що вони не мали ефективного національного засобу правового захисту від цих порушень.

Читати повністю: Сміт і Грейді проти Великобританії (1999)

  1. Опис рішення ЄСПЛ «Олару та інші проти Молдови». Автор: Олександра Сандул 

На час подання заяв законодавство Молдови гарантувало соціальне житло багатьом категорія громадян (державним службовцям, суддям, поліцейським, внутрішньо переміщеним особам тощо) за рахунок місцевих бюджетів, однак часто таке житло не надавалось з огляду на нестачу коштів. Пілотна справа «Олару та інші проти Молдови» об’єднала чотири заяви, що стосувались невиконання рішень національних судів, що зобов’язували місцеві органи влади надати заявникам гарантоване їм законом соціальне житло. Заявники посилались на порушення ст. 6(1) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод («Конвенція») та ст. 1 Протоколу № 1 до Конвенції. 

Читати повністю: Опис рішення ЄСПЛ «Олару та інші проти Молдови»

 

  1. «X та інші проти Австрії». Автор: Юлія Павлова

19 лютого 2013 року Велика палата Європейського суду з прав людини у справі X та інші проти Австрії більшістю голосів у десять проти семи постановила, що Австрія порушила статтю 14 (заборона дискримінації) у поєднанні зі статтею 8 (право на повагу до приватного та сімейне життя) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (ЄКПЛ), відмовивши неодруженій одностатевій парі в праві на усиновлення другим партнером дитини, при тому, що усиновлення другим партнером дитини було доступне неодруженим парам протилежної статі. 

Читати повністю: X та інші проти Австрії

 

  1. Справа «М.С. проти України» (заява № 2091/13), рішення від 11.07.2017. Автор: Дар’я – Олександра Загоруй (Рулько) 

За обставинами справи «М.С. проти України» в українських національних органах тривали кримінальні провадження за фактом розбещення дитини під час викрадення матір’ю, а також розгляд цивільного спору про визначення місця проживання малолітньої. У зв’язку з неефективністю, неналежністю та тривалістю цих проваджень заявник звернувся до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) посилаючись на порушення Україною права дитини заявника на приватне життя та права самого заявника на сімейне життя. 

Читати повністю: Справа «М.С. проти України» (заява № 209113)

 

Цей захід став можливим завдяки  підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: