Публікація

Як викладати міжнародне гуманітарне право у школах: УГСПЛ у партнерстві з МОН ініціювала експертне обговорення

19 грудня 2023 року в Міністерстві освіти і науки України відбулося експертне обговорення «Міжнародне гуманітарне право: стан і перспективи викладання в закладах загальної середньої освіти». Участь у заході взяли освітяни, представники системи підвищення кваліфікації педагогів, експерти з міжнародного гуманітарного права. 

Під час заходу освітяни обмінялися думками щодо викладання міжнародного гуманітарного права у школах, ліцеях та коледжах, озвучили виклики і потреби, пов’язані з викладання МГП як для учнів, так і в системі підвищення кваліфікації педагогів, аналізували наявні ресурси та інструменти для якісного викладання. Учасники обговорення також розглянули методики викладання та навчальні матеріали з міжнародного гуманітарного права. 

Експертне обговорення «Міжнародне гуманітарне право: стан і перспективи викладання в закладах загальної середньої освіти»

Ще з початку збройного агресії Росії УГСПЛ багато уваги приділяла поширенню знань з міжнародного гуманітарного права та захисту прав людини в умовах війни серед правників, публічних службовців та освітян. З початку повномасштабного вторгнення ця діяльність активізувалась ще більше. Фахівці проводили експрес-курси щодо розуміння основних положень МГП для освітян з різних регіонів України, розробили методичні матеріали «Як викладати питання з міжнародного гуманітарного права на уроках історії, громадянської освіти та правознавства» (лист МОН №4/2698-22 від 27.09.2022 року). Також УГСПЛ організувала навчання тренерів з викладання МГП в системі післядипломної педагогічної освіти.

«Ми повинні сформувати не тільки теоретичні, а й практичні приклади, на яких ми будемо навчати міжнародному гуманітарному праву та його принципам. Це стосується і того, як МГП застосовується щодо цивільного населення, чи як мають поводитися з військовополоненими. Це виклик для України, яка зараз є реалізатором норм Женевських конвенцій, при тому, що Росія абсолютно нехтує цими стандартами і правилами», — зауважив Олександр Павліченко, виконавчий директор УГСПЛ під час відкриття заходу.

З вітальним словом також виступили: 

  • Ігор Хворостяний, генеральний директор директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України; 
  • Микола Поліщук, Президент Товариства Червоного Хреста України; 
  • Інна Заворотько, підполковник юстиції, заступниця начальника відділу міжнародного права Департаменту юридичного забезпечення Міноборони.
Експертне обговорення «Міжнародне гуманітарне право: стан і перспективи викладання в закладах загальної середньої освіти». Ігор Хворостяний, Микола Поліщук, Олександр Павліченко та Інна Заворотько

Під час заходу фахівці презентували матеріали з міжнародного гуманітарного права, розроблені у 2023 році, а саме: 

  • оновлений зміст навчальної програми «Вивчаючи міжнародне гуманітарне право. Курс за вибором учнів» для учнів 10-12 класів закладів загальної середньої освіти;
  • навчально-методичний посібник курсу «Вивчаючи міжнародне гуманітарне право». 

Великий інтерес в учасників заходу викликали комплексні освітні візуальні матеріали для школярів з питань міжнародного гуманітарного права. Матеріали включають вісім освітніх модулів, які складаються з відео для учнів, тест, анімований постер, розширену презентацію для вчителя. Всі матеріали будуть поширені на онлайн-ресурсах УГСПЛ та МОН України. 

Учасникам також анонсували два всеукраїнські конкурси: навчально-методичних матеріалів з міжнародного гуманітарного права та прав людини в умовах збройного конфлікту для педагогів та конкурс учнівських робіт «Права людини та права дитини в умовах війни».

Читайте більше:

Конкурс для учнів 8-11 класів на тему: «Права людини та права дитини в умовах війни»

Конкурс для педагогів на кращий урок за темою прав людини в умовах війни


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: