Публікація

Як зміняться виплати для ВПО в Україні з 1 березня?

Наприкінці січня уряд знов анонсував зміни до виплат переселенцям. З 1 березня право на допомогу матимуть лише визначені категорії громадян.  Що саме очікує ВПО та хто отримає державну підтримку – розбиралися юристи громадської приймальні УГСПЛ в Сумах.

Курс на скорочення виплат викликав обурення

11 липня 2023 року Кабінет Міністрів України своєю постановою № 709 вніс суттєві зміни до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (постанова № 332 від 20.03.2022 р.). Мінсоцполітики пояснило, що зміни впроваджували задля уточнення параметрів надання цієї підтримки, фокусування на допомозі громадянам, які найбільше її потребують. Зокрема, уряд вирішив застосувати критерії майнового стану, встановлення кінцевого терміну виплати допомоги (не більше 12 місяців) і продовження виплати на другий шестимісячний термін лише певним категоріям осіб, які звернулися за допомогою після 1 серпня 2023 року. Детально зміни до Порядку ми проаналізували в матеріалі: «Допомога на проживання ВПО за новими умовами: що не так з порядком призначення?»  

Наталія Єсіна, правозахисниця УГСПЛ в м.Суми
Наталія Єсіна, правозахисниця УГСПЛ в м.Суми

За словами віце-прем’єрки Ірини Верещук, зміни з виплатами пов’язані зі зменшенням дохідної частини бюджету. До того ж, партнери та донори ставлять вимоги постійно верифікувати виплати задля їх зменшення чи оптимізації. Йдеться про те, що за міжнародними критеріями  два роки для переселенців –  це достатній період, аби адаптуватися на новому місці.

Внаслідок змін чисельна група переселенців, які отримували допомогу на проживання до серпня 2023 року, з лютого 2024 року втрачали право на виплати, оскільки для них у січні 2024 року завершується шестимісячний період виплат. Нині понад 4,8 мільйона осіб обліковується як ВПО, з них близько 2,6 мільйонів отримують виплати , що обходиться у майже  5,8 мільярдів гривень. Змінами в Порядку прогнозувалось зменшити цю кількість отримувачів допомоги до 170 тисяч. Новини про таке масове скорочення виплат для великої кількості переселенців викликали неабияке занепокоєння у самих ВПО та у тих організацій, які займаються правовою та гуманітарною підтримкою. Причини ми пояснювали детальніше у матеріалі: «Курс на скорочення виплат ВПО: хто отримуватиме допомогу у 2024 році?» 

Продовження виплат переселенцям ще на місяць 

Втім з грудня 2023 року на офіційному сайті Мінсоцполітики періодично з’являлась інформація про наміри продовжити виплати допомоги деяким категоріям ВПО, які отримували її до 1 серпня 2023 року і період виплат для яких завершується наприкінці січня 2024 року.

26 січня 2024 року Урядовий портал розмістив повідомлення про те, що уряд того дня ухвалив рішення про автоматичне продовження всіх виплат для всіх внутрішньо переміщених осіб до 1 березня. За словами прем’єр-міністра, з 1 березня запрацюють нові справедливі умови отримання допомоги ВПО.

Станом на день публікації цієї статті постанова, про яку йде мова, відсутня на Урядовому порталі та не оприлюднена на сайті Верховної Ради. Як тільки повний текст документу з’явиться у відкритому доступі,  наші юристи підготують детальний аналіз. 

Водночас Мінсоцполітики, як автор запропонованих змін, коментуючи цю новину на своєму сайті, наголошує, що підтримка ВПО буде спрямована на забезпечення інтеграції ВПО до приймаючих громад, стимулювання непрацюючих ВПО працездатного віку до працевлаштування, надання їм цільових інструментів соціальної підтримки під конкретні життєві потреби, підтримку родин, які не мають достатнього ресурсу для оренди житла, захист їх від ризику бідності, розвиток послуг з догляду за непрацездатними членами родини.

Відповідно до прийнятої урядом постанови, виплату допомоги всім ВПО, які отримували її до 1 лютого, автоматично буде продовжено до 1 березня, без додаткового звернення. Розмір допомоги залишається незмінним: для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень, для інших осіб – 2000 гривень.

Ілюстративне фото. Джерело depositphotos.com

Кому автоматично продовжать виплати ще на 6 місяців?

З 1 березня 2024 року допомога на проживання буде автоматично призначена ще на 6 місяців непрацездатним особам:

– пенсіонерам, у яких станом на 01.01.2024 року  розмір пенсії  не перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність);

– особам з інвалідністю I чи II групи, дітям з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворим дітям (за окремим переліком);

– дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з  їх числа віком до 23 років, а також батькам-вихователям і прийомним батькам.

Кому треба звернутися з заявою про продовження виплат?

Деякі категорії ВПО зможуть претендувати на продовження виплат з 1 березня після подачі нової заяви. Умовою для отримання допомоги є матеріальний стан сім’ї: розмір доходу на особу не має перевищувати 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність).

Право на продовження допомоги надалі матимуть наступні категорії громадян, які вже в лютому можуть звернутися з заявами на подовження виплат:

– родини ВПО з дітьми до 14 років, які проживають в зоні активних чи можливих бойових дій;

– родини з дітьми до 14 років, які проживають в умовно безпечних регіонах України, але в цих населених пунктах немає можливості віддати дитину до дитячих садочків, а навчання в школі відбувається в форматі онлайн;

– родини, де один з членів сім’ї доглядає за особою з інвалідністю I групи, або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або тяжко хворою дитиною (за окремим переліком);

– малолітні діти, які прибули без супроводу батьків;

– вагітні жінки (починаючи з 30 тижня вагітності).

Умовою для отримання допомоги в сім’ях, де є працездатні особи, – працевлаштування таких осіб або реєстрація ФОП чи отримання допомоги на здобуття економічної самостійності чи отримання ваучера на навчання, та наявність у складі сім’ї дітей віком до 14 років.

Допомогу також зможе отримувати родина, в якій непрацююча працездатна особа на дату звернення зареєструвалась в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу, але ще не працевлаштувалась, та сім’ї з дітьми, які навчаються в школі чи вищому навчальному закладі. Водночас, якщо після призначення допомоги на додаткові 6 місяців працездатний непрацюючий член родини, який не займається доглядом за дітьми чи особами з інвалідністю, не сприятиме своїй зайнятості (наприклад, зніметься з обліку в Центрі зайнятості), виплату допомоги буде припинено.

ВПО, які отримували допомогу та відмовилися від неї, або зняті з обліку внутрішньо переміщених осіб через те, що вони повернулись до покинутого місця проживання,  але знову були змушені з нього виїхати, також зможуть знову звернутись за призначенням допомоги на проживання.

Мінсоцполітики наголошує, що звертатися з заявою про призначення з 1 березня допомоги на проживання можна вже починаючи з 1 лютого. Якщо заявник буде відповідати встановленим критеріям, допомога призначатиметься і виплачуватиметься, починаючи з 1 березня.

Автор публікації: Наталія Єсіна, правозахисниця УГСПЛ в м.Суми


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: