Публікація

Курс на скорочення виплат ВПО: хто отримуватиме допомогу у 2024 році?

У 2024 році влада планує скоротити виплати ВПО. Вже анонсовано, що з 1 лютого наступного року фінансову допомогу на друге півріччя без додаткового звернення продовжать лише тим, хто звернувся по неї вперше після 1 серпня 2023 року. Чого очікувати від таких змін? Своєю думкою правозахисниця Української Гельсінської Спілки з прав людини Наталія Єсіна поділилась із виданням «Сєвєродонецьк Онлайн».

Останні зміни в законодавстві значно впливають на кількість людей, які отримують щомісячну допомогу на проживання ВПО. Ті переселенці, які стали на облік до 1 серпня 2023 року та не потрапили під припинення виплат з різних підстав, отримуватимуть виплати до 31 січня 2024 року. Але ресурси в держави обмежені, виплачувати всім допомогу на проживання вже немає можливості, тож цією зимою чимало переселенців очікує припинення допомоги. Крім того, є зміни щодо матеріального стану родини і особливі умови для працездатних осіб.

Наталія Єсіна, правозахисниця УГСПЛ

«Зокрема, людина працездатного віку, звертаючись за допомогою з 1 грудня 2023 року вперше, впродовж 3 місяців з дня призначення «має вжити заходів для сприяння своїй зайнятості або набути статусу безробітного». Тобто людина має почати активно шукати роботу, бо якщо вона цього не зробить, то з четвертого місяця виплати припиняться», – розповідає правозахисниця УГСПЛ Наталія Єсіна.

Але при цьому є певний перелік окремих категорій громадян, яких ця вимога не стосується. Наприклад, якщо ця людина доглядає за дітьми віком до 6-ти років, або трьома і більше неповнолітніми. Це також стосується осіб з інвалідністю 1-2 групи, тих, хто доглядає за дитиною з певними вадами здоров’я, або за особою з інвалідністю 1-2 груп внаслідок психічного розладу чи за особою, що досягла 80-річного віку. Також під винятки підпадають студенти денної чи дуальною форми навчання.

У порівнянні з вже існуючими вимогами щодо матеріального стану отримувачів допомоги, які діяли з 1 серпня 2023 року (купівля транспортного засобу, купівля нерухомості на суму більше 100 тис. грн, наявність коштів на депозитному рахунку у сумі, що перевищує 100 тис. грн, або купівля іноземної валюти на таку ж суму, наявність чи купівля житла), з 1 грудня 2023 року перелічені вимоги впливатимуть на можливість отримання допомоги іншими членами сім’ї переселенців. 

«Для прикладу, до 1 грудня при звернення за допомогою “відмову” отримував лише той, на кого було оформлено право власності на транспортний засіб, іншим членам сім’ї призначалась допомога. З 1 грудня усі члени такої сім’ї при зверненні за допомогою вперше, отримають відмову у призначенні допомоги на проживання ВПО», – розтлумачує Наталія Єсіна.

Хто отримуватиме виплати 100%?

Мінреінтеграції стверджує, що з 1 грудня 2023 року виплати ВПО продовжуватимуть деяким категоріям отримувачів на другий 6-місячний період без додаткового звернення (це передбачено постановою КМУ від 21.11.2023 року № 1226).

Ілюстративне фото: depositphotos.com
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Відповідна допомога сім’ї буде продовжена автоматично ще на півроку, якщо:

  • середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача не перевищує 4 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність (зараз це 2093*4=8372 грн, з 01.01.2024 – 2361*4=9444 грн);
  • у складі сім’ї є особи працездатного віку, які доглядають за дітьми віком до 6 років (включно) або тяжко хворими дітьми; особи з інвалідністю I чи II групи; громадяни, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; громадяни, які доглядають за особами з інвалідністю I групи або неповнолітніми дітьми з інвалідністю, або особами з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку;
  • а також – фізичні особи, які надають соціальні послуги й отримують компенсацію за їх надання; студенти, які навчаються за денною або дуальною формою в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, місце проживання яких не задеклароване/зареєстроване в гуртожитку;
  • у складі сім’ї є працездатна особа, яка протягом перших 6 місяців отримання виплат ВПО посприяла своїй економічній самостійності (працевлаштувалася, розпочала діяльність як ФОП або отримала грант на бізнес/ваучер на навчання тощо) й середньомісячний дохід якої не перевищує 3 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

«Таким чином, виплати визначеним категоріям ВПО будуть продовжувати автоматично (заяви подавати не потрібно!) ще на пів року, починаючи з 1 лютого 2024 року, оскільки перший шестимісячний період закінчується для них 31 січня 2024 року. Однак це стосується лише тих ВПО, які вперше звернулися за виплатами після 1 серпня 2023 року (на відміну від переселенців, які станом на 01.08.2023 вже були взяті на облік ВПО, отримували допомогу на проживання і яким виплата була продовжена автоматично з 1 серпня 2023 року на підставі ПКМУ № 709 від 11.07.2023)», – говорить правозахисниця.

На даний момент це виключний перелік громадян, які зможуть надалі отримувати виплати. Ніяких рішень по іншим вразливим категоріям поки що не прийнято. Загальний строк отримання допомоги не може перевищувати 12 місяців з місяця призначення.

Перереєстрація в іншому населеному пункті не поверне виплати ВПО.  Нормами діючого Порядку не передбачено відновлення виплати допомоги і тим, хто з певних міркувань відмовився від допомоги, а згодом вирішив відновити виплату. Виключенням є повторне переміщення особи з території, яку було включено до Переліку, або з місцевості, де оголошена обов’язкова евакуація, а також в ситуації, коли після припинення виплати житло, де мешкала особа, було зруйновано.

Висловити свою думку, щодо змін та політики по відношенню до ВПО, переселенці можуть через петиції або через Ради ВПО, які наразі активно створюються в громадах по всій країні. Нині в Україні їх налічується вже понад 500.  

Який вплив на суспільство матиме скорочення виплат? 

«Я вважаю, що це буде соціальна катастрофа. Про політику уряду щодо скорочення виплат йшлося на першому Всеукраїнському форумі Рад ВПО, де я була делегаткою. Під час виступів спікери зазначали, що наразі курс такий: заміна виплат соціальними послугами. Але по факту, і це моя особиста думка, масове скорочення виплат не перекривається послугами в усіх випадках, коли люди цього потребуватимуть. В громадах досі не проведена оцінка потреб переселенців, серед яких є люди без житла, роботи, з маленькими дітьми, інвалідністю. Є категорія 50+, коли ще не оформлена пенсія, роботу знайти фактично неможливо, а до пенсії ще треба дожити. Якими соціальними послугами будуть перекриватися їх потреби? При цьому без виплат люди залишаться вже скоро», – ділиться своїми думками Наталія Єсіна. 

За словами правозахисниці, останнім часом до приймалень УГСПЛ з питаннями щодо виплат ВПО звертаються часто. Особливо це стосується переселенців так званої “першої хвилі”, тих, хто переселився до лютого 2022 року та отримував виплати з моменту свого переміщення. Зміни викликають хвилювання й у тих, хто виїхав з окупованих територій та не придбав житло, або придбав, але втратив через повномасштабне вторгнення. 

«Наша приймальня у Сумах розпочала роз’яснювальну роботу ще з серпня, люди не дуже хотіли чути про майбутні зміни, але зараз, після активного поширення інформації про скорочення виплат, звернень значно побільшало», – резюмує Єсіна.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: