Публікація

Як зафіксувати збитки від втрати рухомого майна?

Українці можуть отримати від держави відшкодування за знищене внаслідок російської агресії майно. Але на сьогоднішній день йдеться лише про нерухомість. Проте часто під обстріли потрапляють автівки. У понівечених квартирах залишається потрощена побутова техніка. Чи можна у цьому випадку розраховувати на компенсацію? Про це «Вікно відновлення» розповіла Юлія Полєхіна, юристка-документаторка приймальні УГСПЛ, що діє на базі ГО «Правозахисна група «Січ». 

Наслідки ракетної атаки по Львову, липень 2023 року. ФОТО: Львівська міська рада
Наслідки ракетної атаки по Львову, липень 2023 року. ФОТО: Львівська міська рада

– Сьогодні в Україні немає механізмів отримати компенсацію за знищення такого рухомого майна. Але варто і, якщо є така можливість, зафіксувати ці збитки. Тим більше з огляду на те, що на міжнародному рівні вже запрацював Реєстр збитків і впродовж наступного року перелік категорій у ньому обіцяють збільшити, – розповідає правозахисниця. 

Юлія Полєхіна документує воєнні злочини в рамках ініціативи «Трибунал для Путіна». Постраждалим внаслідок російської військової агресії радить: 

1) Після обстеження місця злочину правоохоронці відкриють кримінальне провадження. Необхідно звернутися до них за Витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Робити це краще через кілька днів після або ще пізніше. 

2) Якщо у вас збереглися документи на втрачене майно (чеки, квитанції про придбання авто, побутової техніки тощо): надайте їх правоохоронцям і попросіть долучити до справи.

3) Якщо через ворожий обстріл виникла пожежа, зверніться до підрозділу ДСНС і отримайте копію акта про пожежу внаслідок російської агресії.

4) Після огляду території руйнувань представниками комісії від органу місцевого самоврядування, попросіть в них Акт обстеження зруйнованого чи пошкодженого майна. 

5) Можна також звернутись до судових експертів науково-дослідних установ судових експертиз Міністерства юстиції.  Ці фахівці проводять різноманітні експертизи, зокрема і фіксацію та визначення розміру відповідних збитків. 

Юлія Полєхіна, юристка-документаторка УГСПЛ

– Судові експерти досліджують об’єкти нерухомості, будівельні матеріали і конструкції, земельні ділянки (пошкодження ґрунтового покриву), визначають вартість колісних транспортних засобів, обладнання, сировини, — розповідає юристка-документаторка Юлія Полєхіна. 

Перелік науково-дослідних установ судових експертиз в різних регіонах України знаходиться на сайті Міністерства юстиції

Варто зазначити, що, наприклад, Київський науково-дослідний інститут судових експертиз фінансується за рахунок державного бюджету. І якщо звернення відбувається в межах кримінального провадження, тобто з відповідною постановою звертається слідчий або це ухвала судді чи різні рішення судів, то експертизу проводять за рахунок державного бюджету. Крім цього, правоохоронці мають доступ до різних реєстрів. 

Якщо ж звернення відбувається поза кримінальним судочинством та поза постановою слідчого, то доведеться заплатити заявнику. 

Якщо людина втратила правововстановлюючі документи, то доведеться звертатися до органу місцевого самоврядування або нотаріуса чи іншої установи, яка посвідчувала право власності. Складність у тому, що вони можуть перебувати в окупації або також втратити документи через обстріли. Тоді доведеться звертатися до суду.

Юлія Полєхіна радить тримати свої документи на право власності як мінімум у декількох місцях. Крім цього, варто мати нотаріально засвідчені копії чи хоча б фотографії документів, щоб можна було встановити хоча б номери цих документів.

Вас також можуть зацікавити такі матеріали: 

Як правильно зафіксувати пошкоджене або зруйноване майно?

Як зафіксувати воєнний злочин на окупованій території?


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: