Публікація

Як правильно зафіксувати пошкоджене або зруйноване майно?

Фото та відео пошкодженого або зруйнованого внаслідок обстрілів майна – це той доказ, який надають власники разом із заявою на грошову компенсацію від держави. Файли знімків можна завантажити на порталі Дія або передати фахівцям Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). Як зафіксувати руйнування – досвідом з виданням «Рубрика» поділилася Юлія Полєхіна, юристка-документаторка приймальні УГСПЛ, яка діє на базі ГО «Правозахисна група «Січ». 

Фіксацією руйнувань від «прильотів» російських снарядів займаються працівники спеціальних служб. Але подбати про фото та відео краще і самим постраждалим. Нерідко, особливо, під час масованих обстрілів, правоохоронці та МНС-ники не встигають задокументувати все або зробити це технічно правильно. 

Насамперед, радить юристка-документаторка Юлія Полєхіна, потрібно подбати про власну безпеку. По-перше, обстріли можуть повторитись. По-друге, зруйновані частково будинки можуть обвалитись або з них може відвалитись, відірватись частина конструкції. 

Юлія Полєхіна, юристка-документаторка
Юлія Полєхіна, юристка-документаторка

– Мешканці пошкоджених або зруйнованих будинків переживають сильний стрес. І це впливає на можливість належно фіксувати пошкодження. Але якщо така змога є, то краще фільмувати шкоду без пауз. Якщо ж зробити цього не вдається, то кожен новий фрагмент відео починайте з того самого місця, на яке вказувала камера на попередньому фрагменті. Не забувайте робити не лише крупний план руйнувань, а й загальний, щоб була прив’язка до місця російського злочину, – пояснює Юлія Полєхіна. 

Під час фіксації варто робити кадри з небом та горизонтом. Це дозволить побачити масштабність. Зафільмуйте також круговий огляд для розуміння контексту та наслідків руйнування. 

Ключові деталі знімайте крупним планом, бажано з різних ракурсів, наприклад, спереду, з лівого та правого боку. Тримаючи камеру у руках, намагайтесь нею не смикати, рухайте повільно, наближайте та віддаляйте об’єкти. Варто також позначити місце та час події. Якщо є така можливість, то встановіть локацію і точний реальний час на ґаджеті. 

– Записуйте голосом якомога більше деталей про місце події. Коли ми робимо відеофіксацію, то на початку називаємо своє прізвище, ім’я та по батькові, місце роботи, контактний номер телефону. Також зазначаємо дату та час відеозйомки. Знімайте також людей, які можуть надати додаткову інформацію про те, що сталося. Також ми зазначаємо у який спосіб проводилася фіксація: наприклад, дивлячись на сцену злочину з вікна або на перехресті таких-то вулиць.

Руйнування у Києві, січень 2024 рік. ФОТО: «Рубрика»
Руйнування у Києві, січень 2024 рік. ФОТО: «Рубрика»

Якщо ви проводите відеофіксацію, наприклад, для своїх сусідів, то відзначте це на відео. Скажіть хто ви для особи, чий будинок пошкоджений або зруйнований, як ви опинились на місці події. 

Пам’ятайте про прив’язки об’єкта до місцевості. Ви можете зняти будинок, наприклад, щоб було видно річку або гору, дорожній вказівник тощо. Це підтвердить що цей об’єкт справді знаходиться там де він є. 

Якщо у вас є така можливість, то зафіксуйте інформацію про пристрій, яким ви фіксуєте злочин. 

Важливо також дотримуватись правила: спочатку фіксувати порушення, а потім лише – прибирати. Іноді стається так, що після масованих обстрілів, комісія з фахівців може приїхати на місце для огляду лише через кілька днів після атаки. Якщо людина почала, а тим більше, прибрала пошкоджене помешкання, то відповідно, частина доказів буде знищена.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: