Публікація

Як зафіксувати воєнний злочин на окупованій території?

Ініціатива «Трибунал для Путіна» зафіксувала вже понад 26,5 тисяч воєнних злочинів за час повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Інколи вдається задокументувати такі злочини навіть на окупованих територіях. В цьому допомагають місцеві люди. Як правильно це зробити, в проєкті «Шерифи для нових громад» пояснює Олександр Данилов, юрист Громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Херсоні. 

 

– Найрозповсюдженіші злочини – пошкодження і руйнація житлових приміщень, ми зафіксували більше 1500 епізодів, але розуміємо, що це лише невелика частина.

Наступний за масштабом злочин – насильницьке зникнення та позбавлення волі. Ми зафіксували понад 600 таких випадків. Це епізоди, в яких ми точно знаємо, що людину викрали російські військові.

Деокуповані території дозволяють виявляти такі злочини як зґвалтування. На окупованих територіях такі випадки не виявляються. Це важкі злочини, про які постраждалі не завжди готові говорити, але після деокупації певна кількість жертв погоджуються дати свідчення.

Як зафіксувати злочин на окупованій території?

  1. Найголовніше – дбати про особисту безпеку. Якщо діями щодо фіксації злочинів ви ставите під загрозу власне життя, то треба зважати, наскільки це доречно робити.
  2. Якщо ви маєте можливість зафіксувати злочин, то спершу варто зрозуміти, хто ви – потерпілий або свідок.
  3. Найкраще підтвердження скоєного злочину – це фото або відео. Якщо це пошкоджене майно, то треба відзняти його з різних ракурсів, щоб можна було побачити конструкцію, ідентифікувати прилеглу територію
  4. Якщо були свідки подій, то треба зазначити їхні дані: прізвища, ім’я та контакти, за можливості.
  5. Повідомити правоохоронні органи про злочин для вирішення питання щодо подальшого відшкодування збитків
  6. Правоохоронці мають відкрити кримінальне провадження 

Ми радимо пересилати інформацію близьким, рідним, юристам, благодійним, громадським організаціям, якщо це можливо, щоб ініціювала кримінальне провадження вже інша людина, якій ви довіряєте. Таким чином від вас, з окупації, ніяких заяв в правоохоронні органи не йдуть. Це не дозволяє вас ідентифікувати.

«Наприклад, ви наслали мені, Данилову, інформацію. Я її отримав, підготував від себе заяву до правоохоронних органів і повідомляю про злочин як заявник. Кожен громадянин може повідомити про злочин, про який він дізнався. Я не буду потерпілим по тому злочину, але я буду заявником, приєднаю всі докази, які мені передали люди».

До зазначених свідків на окупованій території ніхто звертатися не буде, зрозуміло, а допитають вже коли буде можливість.

Повідомити про злочин на окупованій території можна на сайті генеральної прокуратури – там треба заповнити форму, але при цьому ви не залишаєте слідів того, що ви це зробили.

Якщо не вдається зробити фото та відео фіксацію, то постарайтеся детально описати все, що сталося, із зазначенням, наприклад, автомобільних номерів, кольору автівки й інших важливих деталей.

«Погано зафіксувати – це краще, ніж нічого не зафіксувати. Якщо ви зібрали якусь доказову базу, то подумайте – можливо немає сенсу її зберігати, а краще передати і видалити. В нас була ситуація, коли людина зафіксувала пошкоджене майно, а потім під час фільтрації в неї вилучили мобільний телефон і вся доказова база залишилася там».

Чому важливо зафіксувати злочин на окупованій території?

  1. Потенційна можлива фінансова підтримка, у разі доведеного пошкодження майна внаслідок воєнних злочинів
  2. Потенційна можливість притягнення винних до відповідальності. Збір доказової бази для майбутніх трибуналів. Є випадки ідентифікації винуватців через аналіз свідчень кількох різних людей
  3. Фіксація злочинів показує системність і масштабність злочинів російської армії, доводить, що це не випадковість

 

Ви можете звернутися до мереж громадських приймалень УГСПЛ за безоплатною юридичною допомогою. Ми працюємо в 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.

 

Громадські приймальні УГСПЛ, що допомагають постраждалим від війни, працюють за підтримки Програми USAID Ukraine «Права людини в дії».

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: