Публікація

Втретє під російським ракетним обстрілом: історія пенсіонерки з Дніпра

Пані Тетяна – пенсіонерка із Дніпра. Два роки тому овдовіла: чоловік не переніс інфекційну хворобу. За кілька місяців до повномасштабного вторгнення жінка витратила запаси коштів на ремонт у  своїй квартирі по вулиці Алана Шепарда. І ось вже втретє її будинок потрапляє під російські обстріли. Про пережите вона розповіла документаторці приймальні УГСПЛ, яка діє на базі ГО «Правозахисна група Січ». Свідчення зібрані в рамках ініціативи «Трибунал для Путіна» 

29 грудня 2023 року російські війська завдали чергового ракетного обстрілу по Україні, зокрема атакували і Дніпро. В той момент пенсіонерка Тетяна знаходилась вдома разом із донькою. Жінки сховались у найбезпечнішому місці у їхній оселі – у передпокої. 

Тетяна у своїй квартирі після ракетного обстрілу
Тетяна у своїй квартирі після ракетного обстрілу

 – Ми з шостої ранку там ховались. Будинок трясло, вікна трощились, падали двері. В один момент всі звуки змішались докупи. Ми з донькою схилили голови, затулили вуха та молились. Це все, що я пам’ятаю. Було дуже страшно. 

Це вже третій обстріл, який пані Тетяна пережила у своєму будинку. І він виявився найпотужнішим. В квартирі жінки повилітали вікна. Правозахисниця-документаорка приймальні УГСПЛ Юлія Полєхіна не лише зафіксувала свідчення очевидців, а й руйнування. 

Правозахисники також допомогли поліції приймати від постраждалих заяви про злочин, які надають право на отримання компенсацій.

Ми зіткнулись з тим, що люди після руйнування їх майна, навіть не знають, як діяти. Ми питали: «Ви знаєте що робити?» А у відповідь лунало: «Ні». Дорожні карти є, їх багато, але треба про це постійно нагадувати. Можливо, вивішувати на під’їзди, на стенди біля державних установ, – розповідає юристка-документаторка Юлія Полєхіна.

Наслідки ракетного обстрілу у Дніпрі
Наслідки ракетного обстрілу у Дніпрі

Правозахисники зазначають, що українці нині перебувають у непростих умовах. Тому кожен має подбати про обізнаність та знати як діяти на випадок різних сценаріїв. 

Матеріали, які можуть бути корисними:

Як правильно зафіксувати пошкоджене або зруйноване майно?

Отримання допомоги за програмою єВідновлення: як це зробити та на що звернути увагу


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


Якщо ви теж є свідком чи жертвою воєнного злочину РФ, повідомте про це. Напишіть на пошту: [email protected] або просто залиште контакти й правозахисники з вами зв’яжуться. Кожна історія важлива! Ці свідчення не дозволять забути про горе, яке росіяни принесли на українські землі та покарати винних. З початку повномасштабного вторгнення, у рамках ініціативи Т4Р, задокументовано понад 65 тисяч воєнних злочинів Росії проти України. Усі дані документатори вносять у загальну базу, яка оновлюється щодня.

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоби дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: