Публікація

Отримання допомоги за програмою єВідновлення: як це зробити та на що звернути увагу

Одне з частих питань, з яким звертаються українці до приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини, — відновлення житла та отримання компенсації за зруйноване житло. Через російські обстріли, масовані атаки або ж наближеність бойових дій вже було зруйновано або пошкоджено багато домівок. Кожна людина протягом свого життя вкладає душу і важко зароблені гроші у своє житло і його втрата — не аби який стрес і трагедія у житті людини.

Для власників пошкодженого або зруйнованого через бойові дії житла держава запустила програму єВідновлення. Хто може отримати допомогу, як це зробити та на що варто звертати увагу — роз’яснив координатор громадської приймальні УГСПЛ у Запоріжжі Сергій Бізденежний.

Хто може отримати цю допомогу?

Сергій Бізденежний, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Запорізькій області

Особа, яка є власником (співвласником) пошкодженого об’єкта, право власності якого підтверджено, та яка подала заяву засобами Порталу Дія, зокрема через мобільний додаток Дія або в інший спосіб, передбачений цим Порядком. До того ж ця людина має досягти 18-річного віку та мати громадянство України.

Якщо власником об’єкта нерухомого майна є недієздатна/обмежено дієздатна особа або особа, яка не досягла 18-річного віку, отримувачем компенсації є один з її законних представників (батьки дитини чи опікуни). 

Якщо недієздатна/обмежено дієздатна особа або особа, яка не досягла 18-річного віку, є співвласником об’єкта нерухомого майна, отримувачем компенсації є один із дієздатних співвласників (за наявності), який досяг 18-річного віку. Згоду співвласника об’єкта нерухомого майна, який є недієздатною/обмежено дієздатною особою або особою, яка не досягла 18-річного віку, на отримання компенсації надає один із законних представників такої особи (батьки дитини чи опікуни).

Хто не може претендувати на цю допомогу?

Отримувачем компенсації не можуть бути:

  • особи, до яких застосовано санкції відповідно до Закону України «Про санкції»;
  • особи, які мають судимість за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених розділом I «Злочини проти основ національної безпеки України» Особливої частини Кримінального кодексу України;
  • спадкоємці осіб, визначених абзацами другим та третім цього пункту, у разі, коли належний спадкодавцю об’єкт нерухомого майна був пошкоджений за життя такого спадкодавця.

Чи має хтось пріоритетне право на отримання допомоги? 

Через велику кількість руйнувань, спричинених бойовими діями і регулярними російськими обстрілами, держава визначила категорії громадян, які мають пріоритетне право на отримання допомоги:

  • учасник бойових дій, особа з інвалідністю внаслідок війни;
  • особа, призвана на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 65 «Про загальну мобілізацію» та якій не надано статус учасника бойових дій;
  • особа з інвалідністю I та II групи;
  • багатодітна сім’я;
  • батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу;
  • прийомні батьки;
  • патронатні вихователі;
  • особи з числа дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • опікуни/піклувальники.
Знищений будинок під час повномасштабного вторгнення. Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos.com

Які умови отримання допомоги (компенсації)?

Умови за якими надається допомога:

  • об’єкт нерухомого майна був пошкоджений після 24 лютого 2022 р;
  • об’єкт нерухомого майна розташований на території України, крім територій активних бойових дій, територій активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, або тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції, для яких на дату подання заяви не визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації;
  • відомості про право власності на пошкоджений об’єкт внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Якщо перераховані вище умови виконані, слід звернутися із заявою про надання допомоги до Центрів надання адміністративних послу чи нотаріуса (маючи лише ідентифікаційний код, паспорт та електронну пошту; у разі наявності пільгової категорії – надати документ, що її підтверджує) або через застосунок «Дія». 

Важливо: на час звернення потрібно, щоб було зареєстровано право власності на житло у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (в іншому разі допомоги бути не може).

Який порядок отримання допомоги?

Перш за все слід подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно. Це можна зробити на порталі чи в застосунку «Дія», а також через ЦНАП або нотаріуса.

Далі потрібно відкрити спеціалізований рахунок єВідновлення в одному з банків-учасників програми. Відкрити картку можна, як у банківському застосунку, так і в фізичному відділенні банку.

Після цього варто подати заяву на компенсацію в Дії. Після подання заявки спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, створена при органі місцевого самоврядування, розгляне заяву, проведе обстеження пошкодженого майна (тому треба забезпечити допуск членів комісії до будинку), внесе дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначить вартість його відновлення.

Строк розгляду заяви та прийняття рішення щодо компенсації не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання.

Після цього громадянин, який подав заяву на компенсацію, отримає підтвердження та кошти на спеціалізовану картку єВідновлення.

Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos.com

Допомога (компенсація) надається в одній із таких форм:

  • компенсація для придбання будівельної продукції для виконання поточного чи капітального ремонту самостійно отримувачем компенсації або замовивши виконання відповідних робіт та послуг на об’єкті нерухомого майна (вона ж — компенсація для проведення ремонту);
  • компенсація за придбання будівельної продукції та виконання поточного чи капітального ремонту на об’єкті нерухомого майна за власні кошти заявника, коли на дату подання заявки ремонтні роботи були повністю чи частково проведені (вона ж — компенсація за виконаний ремонт).

Важливо: Якщо ремонтні роботи були частково проведені на дату подання заяви, отримувач компенсації має право подати заяву про надання компенсації за виконаний ремонт щодо завершеної частини ремонтних робіт, та заяву про компенсацію для проведення ремонту щодо тієї частини ремонтних робіт, яка не була проведена на дату подання заяви.

Коли почнуться виплати за програмою?

За повідомленням урядовців виплати повинні початись на початку 2024 року.

На що варто зважати?

Починаючи з серпня 2023 року й до сьогодні слід зважати на такі питання, які стають на перепоні отримання допомоги (компенсації):

  • наявність незаконних добудов чи будівництва житла або допоміжних споруд (в такому разі комісія з органу місцевого самоврядування відмовляє у наданні допомоги);
  • відсутність зареєстрованого права власності на житло (особливо це притаманно у сільській місцевості, де люди не оформили спадщину на будинки, чи купляли їх на основі звичайних «розписок);
  • пошкодження квартир і під’їздів загального користування (при пошкодженні місць загального користування у багатоквартирних будинках – допомога не надається);
  • отримання допомоги від інших організацій (спеціальна комісія має комунікацію з фондами і організаціями, які надавали будь-яку допомогу постраждалим, а тому отримання вказаної допомоги є підставою для додаткового розгляду кожного випадку і можливої відмови у наданні допомоги). 

Автор: координатор Запорізької приймальні УГСПЛ Сергій Бізденежний

Громадські приймальні УГСПЛ продовжують надання правової допомоги постраждалому від війни населенню та слідкують за дотриманням прав людини на місцевому рівні.

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: