Публікація

Українські суди мають оцінюватися документи, видані окупаційною владою, якщо нехтування ними веде до порушень прав людини

Пенсійний фонд відмовився враховувати стаж на підприємстві, посилаючись на неможливість перевірити достовірність видачі документів на непідконтрольній території, а отже й не погодився перераховувати пенсію за віком. Юристи УГСПЛ довели у суді: такі дії протиправні.

До адвокати УГСПЛ Юлії Науменко звернувся Юрій Воробйов з Горлівки. Напередодні він попросив Пенсійний фонд у Києві перерахувати йому пенсію за віком, але отримав відмову.

Правниця стверджує, що Пенсійний фонд не мав підстав для відмови у перерахунку пенсії. «Він без жодної необхідності в направленні запитів та проведенні перевірок свідомо порушується право громадянина на належне пенсійне забезпечення», – додає вона.

Юрист пояснює, що довідки, надані паном Юрієм, належні та легітимні, адже існують «намібійські винятки», сформульовані в рішеннях Міжнародного Суду ООН у 1971 році. У документі під назвою «Юридичні наслідки для держав щодо триваючої присутності Південної Африки у Намібії» зазначено: держави – члени ООН зобов’язані визнавати незаконність і недійсність триваючої присутності Південної Африки в Намібії, але «у той час як офіційні дії, вчинені урядом Південної Африки від імені або щодо Намібії після припинення дії мандата є незаконними і недійсними, ця недійсність не може бути застосовна до таких дій як, наприклад, реєстрація народжень, смертей і шлюбів.

Цей принцип у своїй практиці підтримує і розвиває Європейський суд з прав людини. Зокрема, у справах «Лоізіду проти Туречиини» (Loizidou v. Turkey, 18.12.1996, §45), «Кіпр проти Туреччини» (Cyprus v. Turkey, 10.05.2001) та «Мозер проти Республіки Молдови та Росії» (Mozer v. the Republic of Moldova and Russia, 23.02.2016).

«Зобов’язання ігнорувати, не брати до уваги дії існуючих de facto органів та інститутів [окупаційної влади] далеко від абсолютного, – говорить ЄСПЛ, – Для людей, що проживають на цій території, життя триває. І це життя потрібно зробити більш стерпним і захищеним фактичною владою, включаючи їх суди; і виключно в інтересах жителів цієї території дії згаданої влади, які мають відношення до сказаного вище, не можуть просто ігноруватися третіми країнами або міжнародними організаціями, особливо судами, в тому числі й цим (ЄСПЛ). Вирішити інакше означало б зовсім позбавляти людей, що проживають на цій території, всіх їх прав щоразу, коли вони обговорюються в міжнародному контексті, що означало б позбавлення їх навіть мінімального рівня прав, які їм належать».

Окрім того, в Україні існує і рішення Верховний Суд від 22 жовтня 2018 року по справі №235/2357/17. У постанові зазначено, що у питанні визнання довідок, виданих на тимчасово окупованій території, суди можуть спиратися на так звані «намібійські винятки».

«Тобто документи, видані окупаційною владою, можуть оцінюватися судом разом з іншими доказами в їх сукупності та взаємозв’язку, якщо їх нехтування веде за собою серйозні порушення або обмеження прав громадян. При цьому, у виняткових випадках, визнання актів окупаційної влади в обмеженому контексті захисту прав мешканців окупованих територій ніяким чином не легітимізує таку владу», – зазначає юрист Науменко.

Що ж стосується Юрій Воробйова, то він звернувся з позовом до суду та виграв.

 

Матеріал підготовлений за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Діяльність УГСПЛ зі створення національної моделі перехідного правосуддя впроваджується в рамках цієї програми.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: