Публікація

Рішення суду в Гаазі: яку провину Росії вдалося довести, а яку ні?

31 січня у Гаазі Міжнародний суд ООН оголосив фінальне рішення за позовом України проти РФ у справі щодо порушення конвенцій про заборону фінансування тероризму та ліквідацію всіх форм расової дискримінації на окупованому Донбасі та у Криму. Цей позов Україна подала до міжнародної інстанції 16 січня 2017 року. Який урок після оголошення рішення варто вивчити українським правозахисникам розповів виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко. 

Своїм рішення Міжнародний суд ООН визнав порушення з боку Росії певних частин Конвенції про заборону фінансування тероризму. Зокрема те, що РФ не проводила розслідування фінансової підтримки незаконних збройних формувань на території окремих районів Донецької та Луганської областей в Україні у 2014 році. Проте вимогу української сторони щодо призначення компенсації судді не задовольнили. Крім того, Міжнародний суд ООН не виніс конкретного рішення щодо ймовірної відповідальності РФ за збиття літака Малайзійських авіаліній MH17 над окупованою Донеччиною  влітку 2014 року. 

Олександр Павліченко, виконавчий директор УГСПЛ
Олександр Павліченко, виконавчий директор УГСПЛ

Щодо позову України про порушення конвенцій про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, а саме утиски україномовних у школах окупованого Криму та заборону Меджлісу, то в суді заявили, що Україна не змогла довести більшості фактів расової дискримінації. При цьому судді визнали, що Росія не змогла захистити права етнічних українців, які проживали в Криму, а значить Москва порушила свої зобов’язання в межах зазначеної Конвенції.

– У своєму рішенні суд врахував лише те, що було поза сумнівом. Тому Україні слід визнати, що необхідно ретельніше готувати всі можливі докази, аби довести вину Росії. Голосування продемонструвало, що не все, що нам здається очевидним та обґрунтованим, сприймається для іноземців однозначно. Росіяни проводять масштабну роботу, щоб спростовувати звинувачення. І нам потрібно до цього готуватись, – підкреслює виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко. 

Попри те, що багато вимог України залишились не врахованими, правозахисники називають рішення Міжнародного суду ООН хоч і маленькою, але перемогою. Рішення Міжнародного суду ООН – юридичне, але матиме політичні наслідки.

Читайте також: 

Штучний інтелект та юридична сфера: чи зможуть технології замінити суддів?

19-річного студента незаконно мобілізували: півтора року юристи добивалися справедливості


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: