Публікація

19-річного студента незаконно мобілізували: півтора року юристи добивалися справедливості

Представники територіального центру комплектування забрали 19-річного Володимира Дядюха (ім’я змінене) прямо з вокзалу в Ужгороді. Того ж дня хлопця внесли до списку військовозобов’язаних, а згодом — відправили у підрозділ територіальної оборони. 

За допомогою студент звернувся до громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Чугуєві. Через що довелося пройти, щоб досягти справедливості, — розповів адвокат приймальні Роман Лихачов. 

19-річний Дядюх Володимир навчався на денній формі в одному з харківських університетів. До початку повномасштабного вторгнення хлопець активно включався у розвиток свого навчального закладу та входив до органів студентського самоврядування. 

Коли росіяни почали масовано обстрілювати Харків, у березні 2022 року, Володимир евакуював з Харкова до Ужгорода свою маму. На вокзалі хлопця зустріли представники поліції та ТЦК, які супроводили його до військкомату. Дорогою Володимир розповів їм про те, що він навчається в університеті на денній формі та показав свій студентський квиток.

Адвокат громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) в місті Чугуїв Роман Лихачов

Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки вніс Володимира до списку військовозобов’язаних, який пізніше направили до військової частини. Командир військової частини, своєю чергою, зарахував Володимира до особового складу. За його наказом — Володимира призначили кулеметником.

Хлопець звернувся за юридичною допомогою до громадської приймальні УГСПЛ у Чугуєві. Щоб допомогти хлопцю, юристи мали оскаржити в суді наказ, а також довести, що мобілізація була незаконною. 

«Йому спочатку в ТЦК сказали, що він може надати військовій частині документи, які підтверджують його статус студента, й що після цього його звільнять. Володимира ж мобілізували за один день і формально навіть документів про проходження військово-лікарської комісії не надали. Але такої підстави для звільнення з військової частини, як навчання, немає. Тобто йому одразу сказали неправду», — розповідає адвокат.

З Ужгородського РТЦК через постійні відмови юристам було важко отримати потрібні документи. До суду довелося звертатися з мінімальним набором документів. Ба більше, серед документів було підтвердження, що справа Володимира відсутня в Ужгородському РТЦК. Він навчався в Харкові і його справа з усіма документами була там. Навчальні заклади зазвичай проводять звірку з центром комплектування, надаючи підтвердження, що конкретна особа призивного віку там дійсно навчається.

Суд затягнувся на півтора роки. Серед відповідачів справи були і Ужгородський РТЦК, і військова частина, до якої призвали Володимира. За весь час відбулося шість засідань. 

«Затримка виникла зокрема через те, що на деякі засідання не з’являлися представники ТЦК, на деякі — військової частини. Також вони затягували з наданням потрібних документів», — пояснює Роман Лихачов.

Ілюстративне фото. Джерело: sud.ua

Серед документів, які розглядав суд, була власноруч написана Дядюхом заява про призначення його для проходження військової служби. Дата написання цієї заяви, 4 березня, не збігалася з днем, коли Володимира вже направили до військової частини. Центр комплектування видав наказ значно раніше — 2 березня. Оригінал заяви військкомат так і не надав.

Декілька місяців справа розглядалася у суді першої інстанції. Відповідачі не погодилися з рішенням суду, тож подали на апеляцію. Тільки після розгляду скарги в апеляційному суді, винесли остаточне рішення і Володимира звільнили.

«Проблема законодавства ще в тому, що коли незаконно мобілізують осіб, які мають право на відстрочку, військова частина не може їх самостійно звільнити, навіть якщо бачить порушення з боку ТЦК. Їхнє звільнення може відбутися тільки у судовому порядку. Тобто людина повинна йти до суду і доказувати, що дії ТЦК незаконні. Цей процес, як у випадку Володимира, може затягнутися. Водночас людина служить, часто на передку і подібні дії або бездіяльність можуть призвести до смерті людини», — говорить адвокат.

До свого звільнення Володимир прослужив півтора року, він воював кулеметником. За цей час хлопця відрахували з навчального закладу. Дядюх не міг приділяти час навчанню, знаходячись на фронті.

У вересні 2023 року Дядюха виключили зі списків особового складу та звільнили зі служби за рішенням суду. Суд задовольнив позов частково та постановив виплатити компенсацію у розмірі 50 тисяч гривень. 

«Важливо, щоб такі дії були покарані. Компенсація в 50 тисяч чи в 500 тисяч — не принципово. Головне питання не в штрафах, а в справедливості. Хлопець в 19 років опинився на фронті, його мати залишилася одна в цій ситуації, без жодної підтримки. Володимир був позбавлений можливості навчатися», — наголошує Роман Лихачов.

Зараз Володимир повертається до цивільного життя, планує поновитися в університеті і закінчити навчання. У 21 рік Дядюх має посвідчення учасника бойових дій.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: