Публікація

Про перехідне правосуддя в роботі правоохоронців розповів начальник управління Прокуратури АРК Євген Комаровський

Темою п’ятого вебінару з присвячених різним аспектам перехідного правосуддя стала проблематика кваліфікації воєнних злочинів, здобуття належних доказів за відсутності фактичного доступу до території окупованого Криму, кримінальне провадження in absentia – спеціальне кримінальне провадження.

Притягнення винних до відповідальності – є стратегічною метою перехідного правосуддя. Вона включає в себе 3 важливі елементи:

  1. Удосконалення законодавства, судової та слідчої практики;
  2. Правовий захист жертв збройного конфлікту;
  3. Ефективне переслідування винних у скоєнні воєнних злочинів і грубих порушень прав людини.

Саме останній пункт викликає чималу кількість дискусій. Адже варто продумати не лише кого притягати до відповідальності і за які вчинки, а й процес – як це відбуватиметься без фактичного доступу до території кримського півострову, який вже 6 років окупований Російською Федерацією. Таке завдання і має вирішити українська концепція перехідного правосуддя. Наприкінці минулого року УГСПЛ разом з партнерами-правозахисниками презентувала дорожню карту подолання наслідків збройного конфлікту і окупації Криму (https://bit.ly/35fWuJc). Нині цю карту доопрацьовують в робочій групі з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи при Президентові України, до якої залучена й група експертів УГСПЛ.

Та поки концепція не затверджена – не означає, що в Україні не відбуваються зміни. Правоохоронні органи перенесли на материкову частину України і вони віддалено почали здійснювати свої функції.

«На даний час кримський півострів знаходиться під так званим ефективним контролем Російської Федерації. Державні органи не функціонують на цій території і їх посадові особи не мають доступу до неї. Але Україна не втратила суверенітету щодо території кримського півострову, хоча і зазнала його порушення. З моменту окупації території почався процес передислокації державних органів, правоохоронних органів на материкову територію України. Зокрема, так відбулося у 2014 році і з Прокуратурою АРК», – зазначив під час вебінару начальник управління Прокуратури АРК Євген Комаровський.

Упродовж вебінару спікер Євген Комаровський розповів про особливості роботи правоохоронних органів у “вигнанні”, значення Прокуратури Автономної Республіки Крим в імплементації перехідного правосуддя та про проблеми, з якими стикаються правоохоронні органи автономії під час розслідування як воєнних,  так загальнокримінальних злочинів.

Схему до вебінару “Перехідне правосуддя в роботі Прокуратури АРК” можна завантажити тут: https://bit.ly/2VOQcwN.

Співорганізаторами вебінарів є Українська Гельсінська спілка з прав людини  у партнерстві з Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим. На початку квітня відбулося перше онлайн-навчання за участі докторки права, професорки з міжнародного кримінального права Копенгагенського університету (Данія) Ірини Марчук, яка розповіла про іноземний досвід перехідного правосуддя. Темою другого вебінару став змішаний суд, який в Україні може стати ефективним механізмом притягнення до відповідальності за скоєння воєнних злочинів. Спікером виступив адвокат, експерт Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський. На третьому вебінарі Постійний Представник Президента України в АРК Антон Кориневич розповідав про застосування міжнародного гуманітарного права, поняття збройних конфліктів та їх класифікацію. Четверте навчання провела експертка з питань нормотворення УГСПЛ Олена Семьоркіна, яка свою увагу зосередила на міжнародних підходах до відновлення довіри до влади як складової гарантій неповторення порушень прав людини.

Шостий вебінар відбудеться у такому ж форматі 5 травня о 12 годині. Спікером знову стане Постійний Представник Президента України в АРК Антон Кориневич, який розповість про міжнародні злочини. Детальніше повідомимо згодом – слідкуйте за нашими анонсами.

Після завершення карантину УГСПЛ планує подовжити обговорення аспектів перехідного правосуддя з правниками в рамках регіональних зустрічей.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: