Публікація

Ордер на арешт Путіна: чи будуть інші звинувачення від МКС?

17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна і уповноваженої при президенті РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують у депортації українських дітей з окупованих територій України. Чому саме цей злочин став підставою для обвинувачення – в етері «Ми – Україна» пояснив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко

– Міжнародний кримінальний суд ретельно і довго збирає матеріали, а потім впродовж декількох тижнів або й місяців ухвалює рішення – видавати ордер на арешт чи не видавати, – каже Олександр Павліченко. – В цьому випадку ми мали блискавичну юридичну операцію. Всі очікували, що Путін отримає обвинувачення за воєнні злочини скоєні в Бучі, Гостомелі, Маріуполі, Краматорську та Ізюмі. І на видачу ордеру піде кілька років, а в Міжнародному кримінальному суді обрали чітко юридично оформлений кейс, який не підлягає жодним сумнівам за стандартами Суду. 

Та чи означає це, що Міжнародний кримінальний суд зупиниться лише на кейсі депортації дітей? 

Ми почуємо інші звинувачення від МКС. Просто і режим, і спосіб пошуку доказів щодо оцього ланцюжку: виконавець наказу та того, хто його віддавав, – мають базуватись на повністю юридично доведених матеріалах. Зробити це так швидко щодо воєнних злочинів, які військові РФ вчиняли в Бучі, Гостомелі, Ізюмі набагато складніше, ніж щодо випадків депортації дітей, – пояснює Олександр Павліченко. – Підписаний указ, зафільмовані розмови Путіна просто підтверджували факт викрадення та депортації українських дітей. Вони лягли в основу звинувачення і не викликають сумніву. 

Нагадаємо, майже від початку повномасштабного вторгнення Міжнародний кримінальний суд залучений до фіксації та розслідування злочинів, скоєних російською армією на території України. Ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової — перший серйозний підсумок роботи МКС в Україні. Відтепер в 123 країнах, які ратифікували Римський статут, можуть затримати Путіна. Проте, якщо Путін не потрапить на лаву підсудних, МКС не зможе судити його заочно

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: