Публікація

Міжнародний кримінальний суд не зможе судити Путіна заочно

Міжнародний кримінальний суд (МКС) має намір відкрити дві справи щодо воєнних злочинів, пов’язаних з російським вторгненням в Україну, повідомляє The New York Times, посилаючись на власні неназвані джерела. Перші дві справи стосуватимуться викрадення українських дітей і підлітків та їх депортації до Росії, а також завдання росіянами навмисних ударів по цивільній інфраструктурі. В етері «Громадському радіо» виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко розповів, чому робота Міжнародного кримінального суду в цих кейсах надважлива, та як судитимуть Путіна.

Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини

Міжнародний кримінальний суд може взяти на себе лідерство в міжнародному притягненні до відповідальності злочинців, які продовжують вчиняти воєнні злочини в Україні. Унікальність роботи в цих двох кейсах полягає в тому, що, по-перше, війна досі триває, вона не закінчилась і немає її результату, а відповідно немає й статусу осіб у війні, – коментує Олександр Павліченко. 

За даними The New York Times,  МКС вимагатиме ордери на арешт кількох осіб. І, можливо, висунуть звинувачення президенту Росії Путіну. 

– МКС має прерогативу долати функціональний імунітет, яким наділений Володимир Путін. Але, на відміну від інших юрисдикцій, Міжнародний кримінальний суд ніколи не проводить свої засідання в режимі in absentia, тобто без присутності тих, кого обвинувачує. Заочний формат тут неприпустимий, – пояснює Олександр Павліченко. –  Взагалі війна Росії в Україні, українські кейси мають стати новим напрямком для Міжнародного кримінального суду. Адже злочини, які вчиняються, не мають відповідного інструменту для переслідування і покарання винуватців. Тому дуже важливо встановити систему переслідування, щоб вона була і запобіжником для майбутніх злочинів, і інструментом покарання для існуючих злочинців. 

За словами Олександра Павліченка, Міжнародний кримінальний суд – інформаційно досить закрита структура, а тому про перебіг цих справ суспільство офіційно дізнається хіба що на останніх етапах. Проте українська правоохоронна система тісно співпрацює з Офісом прокурора МКС. І навіть таке «неформальне» оголошення про відкриття цих двох проваджень стимулюватиме ще більшу взаємодію.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: