Публікація

Грошова допомога від міжнародних організацій: як не натрапити на гачок шахраїв

Щодня від 1 до 5 людей, ошуканих шахраями, звертаються до поліції в Чернігівській області. Останнім часом почастішали випадки, коли нібито пропонують оформити допомогу від відомої міжнародної організації постраждалим від війни, а потім знімають усі гроші з банківського рахунку потерпілого. Так, 52-річна жителька Чернігівського району «подарувала» шахраям більше 110 тисяч гривень. Про це розповіли в етері Українського радіо речниця Національної поліції України в Чернігівській області  Наталія Слабеняк та Дмитро Науменко, керівник громадської приймальні  УГСПЛ у м. Чернігів, яка працює на базі ГО «МАРТ» . Також гості студії надали поради про те, як повернути гроші, що робити, аби не стати жертвою злочинців, та як відрізнити справжню пропозицію від шахрайських схем.

Сьогодні часто громадянам через Інтернет (в телеграм- каналах, у Фейсбук тощо) чи телефоном пропонують гроші в якості підтримки. Це може буде повідомлення на кшталт «Вітаємо! Ви отримали грошову допомогу, перейдіть за посиланням». Після переходу за таким посиланням ви потрапите на фішинговий сайт. Якщо ви, до прикладу, користуєтесь інтернет банкінгом – ви можете опинитися на сторінці, що виглядає так само, як і сайт банку, в якому маєте рахунок. Після цього вас попросять ввести дані своєї картки, номер мобільного, пароль тощо. Таким чином, ви відкриваєте доступ до свого банківського рахунку і до кредитного ліміту. Про це розповіла представниця правоохоронного органу Наталія Слабеняк.

Про збільшення випадків шахрайства свідчить і кількість звернень громадян до правозахисників.  Так, до приймальні УГСПЛ у м. Чернігів вже звернулося пів десятки жертв, на яких  шахраями було оформлено позики (кредити) в середньому на 50 000 гривень на кожну особу. Дмитро Науменко зауважує, що в таких випадках складно довести факт того, що людина не брала цих грошей, тому що вся процедура проходить онлайн за наявності лише паспортних даних. У такій ситуації громадянин має швидко реагувати та відразу звернутися до поліції на 102.

І хоча правоохоронні органи знаходять злочинців та повертають кошти, представниця поліції Чернігівщини звертає увагу, що у випадку шахрайств в інтернеті та з банківськими операціями розслідування ускладнюється  та затягується через два фактори. По–перше, необхідний доступ до банківської таємниці, що здійснюється в спеціальному порядку, передбаченому законодавством.  По–друге, шахраї дуже часто знаходяться не в тому населеному пункті, де потерпілий, або взагалі перебувають на непідконтрольній Україні території (часто саме там розміщуються незаконні кол-центрі). У таких випадках поліції доводиться проходити довгий процесуальний шлях, щоб оформити всі належні документи та здійснити відповідні процедури. Тому, задля попередження злочинності в цій сфері, проводиться роз’яснювальню роботу серед населення.

“Ми вручаємо громадянам інформаційні листівки про найпоширеніші види шахрайства, пояснюємо як себе поводити, якщо їм телефонують невідомі. Жодній особі, ким би вона не представлялася, – представником банку, благодійного міжнародного фонду чи державної організації – не можна повідомляти секретні дані своїх карток, паролів та кодів”, – зазначає Наталія Слабеняк.

Проте як відрізнити справжню пропозицію міжнародної організації від шахрайських схем розповів представник УГСПЛ Дмитро Науменко. Він зауважив, що попри велику кількість національних та міжнародних благодійних фондів, що пропонують допомогу, є виключний перелік організацій, з якими держава Україна уклала відповідні меморандуми і яким точно можна довіряти.

“Це Представництво Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Всесвітня продовольча програма ООН, Міжнародна організація з міграції (МОМ), Місія Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні, Товариство Червоного Хреста в Україні, Благодійна організація «Людина в біді» (зараз укладається меморандум) і Норвезька Рада у справі біженців», – розповів Дмитро Науменко.

Дмитро Науменко надає юридичну консультацію під час виїзду до Іванівської громади Чернігівщини, серпень 2022. Джерело: Фейсбук-сторінка Громадської організації МАRТ, на базі якої працює Громадська приймальня УГСПЛ у м. Чернігів

Також варто памятати, що Мінцифри створило портал єДопомога, на якому можна дізнатися про процедуру отримання грошей від держави, залишити заявку на допомогу або запропонувати підтримати інших у забезпеченні продуктами харчування, одягом, ліками тощо. На сайті є окрема вкладка про виплати від міжнародних організацій, який аккумулює заявки від громадян в єдину базу, через яку кожний окремий фонд розглядає її за своїми критеріями.

Податися на допомогу через портал легко. Людина має надати таку інформацію та документи:

  • прізвище, ім’я по батькові;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) (раніше індивідуальний податковий номер (ІПН));
  • номер рахунку (не у вигляді номеру картки, а саме, у новому форматі банківського рахунку  IBAN, що складається з 29 символів);
  • номер телефону громадянина/ки.

Завдяки єДопомозі громадянам достатньо лише один раз заповнити анкету, а фондам спрощено обробку даних. Крім того, подана інформація також перевірятиметься Міністерством соціальної політики України, що також убезпечує від шахраїв.

Зверніть увагу, що збір заявок наразі призупинено, адже у стані обробці знаходиться вже 10 мільйонів звернень про допомогу до міжнародних фондів. 

 

Як убезпечити себе від шахрайської оборудки?

Учасники етеру поділилися дієвими порадами:

  1. Якщо перший раз чуєте про організацію, що пропонує допомогу, – це вже вас має насторожувати.
  2. Не переходьте за сумнівними посиланнями і не повідомляйте стороннім особам секретних даних своїх банківських карток.
  3. Якщо ви раніше не надавали відповідній організації свій телефон і згоду на обробку персональних даних, це означає, що особи, які до вас звернулися, не мають законних підстав використовувати ваші дані для розсилки будь–якої інформації.
  4. За правилами людина може отримати допомогу тільки від одного міжнародного фонду. Відповідно, якщо ваша заявка вже розглядається одним з них,  а вам нібито пропонують гроші від іншого фонду – це точно шахраї.
  5. Якщо ви вже направили одну заявку, а хтось представляється від імені фонду, в якому вона на розгляді, –  це теж шахраї, адже від вас вже не мають права отримувати додаткової інформації для отримання цієї допомоги.
  6. При отриманні телефоном чи особисто пропозиції про виплату не передавайте відразу конфіденційні дані про себе. Спитайте і запишіть який це фонд та прізвище, ім’я, по батькові особи, яка до вас звертається. В подальшому через інтернет перевірте чи дійсно така організація надає допомогу постраждалим від війни.
  7. Якщо ви не звертались за допомогою, а ви отримали повідомлення “вам надійшла допомога”, –  це точно приманка з метою вас ошукати.
  8. Якщо  працівник банку вимагає відкрити в його банку рахунок для отримання міжнародної допомоги, –  це незаконно. Міжнародним організаціям не має значення через який банк нарахувати допомогу, оскільки вони не співпрацюють з цього питання з українськими банками.

Детальніше про те, як не стати жертвою злочинців, що пропонують ту чи іншу грошову допомогу, слухайте в етері Українське Радіо «Чернігівська хвиля».

Якщо ви постраждали від шахраїв, ви можете звернутися до мереж громадських приймалень УГСПЛ за безоплатною юридичною допомогою. Ми працюємо в 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.

 

Статтю підготувала Тамара Харчилава, координаторка (адвокаційні програми) Програми USAID «Права людини в дії», УГСПЛ, на основі етеру Українського Радіо «Чернігівська хвиля»

 

Мережа громадських приймалень УГСПЛ надає допомогу постраждалим від війни за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: