Публікація

Домашнє завдання батькам: робити щеплення чи ні?

У редакцію «Високого Замку» зателефонувала схвильована мама: “Моїй дев’ятирічній дитині у школі зробили пробу Манту без мого дозволу.
Дитина вийшла з медичного кабінету і в шкільному коридорі знепритомніла, сповзла по стінці… впала. Зі школи її забрала бабуся. Напередодні я попередила свою дитину: якщо в школі будуть робити якесь щеплення, то вона має сказати, що батьки проти”.

Вчителька на претензії мами відповіла досить байдуже, мовляв, вона несе відповідальність лише за навчальний процес…

В іншій школі медична сестра прийшла на урок, дала дітям папірець, в якому батьки мали би поставити підпис, що дозволяють їхнім дітям робити щеплення. Проте більшість дітей не потрудилися цей документ віднести додому, дехто поставив підпис за батьків, дехто викинув під парту. І лише декілька відповідальних дітей поклали папірець у портфель.

Чи можна зробити дитині Манту в школі без дозволу батьків? З цим питанням кореспондент “ВЗ” звернулася до відповідальних осіб.

Вакцинація – вразлива і скандальна тема, особливо після трагічного випадку у травні, коли після вакцинації від кору в м. Краматорську помер школяр – Антон Тищенко. Цей факт породив масовий психоз довкола вакцинації – батьки повально відмовляються від щеплень.

– У школах Львова, згідно з календарем обов’язкових щеплень, зараз дітям проводять вакцинацію, – каже заступник головного лікаря Львівської обласної санітарно-епідеміологічної станції Олег Когут. – Так відбувається щороку, підстав для паніки немає. Немає жодних нововведень. Якщо дитині підійшов вік, коли потрібно провести ревакцинацію (повторне введення вакцини) чи пробу Манту, медсестра у школі цим займається. Але, згідно із наказом МОЗ України № 48, усі медичні маніпуляції неповнолітнім повинні проводитися лише за згоди батьків. Медсестра не буде бігати зі шприцом за вашою дитиною і примусово її колоти! Медичні працівники несуть адміністративну відповідальність за свої дії, у тому числі і за порушення наказу МОЗ про непогодження проведення медичної маніпуляції дитині з батьками.

У разі порушень передбачені адміністративні стягнення з медпрацівників від шести до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів громадян. Медики повинні пересвідчитися остаточно, що дитині можна робити пробу Манту чи щеплення.

У школах повинні попереджати батьків про проведення вакцинації чи проби Манту. Не існує уніфікованої форми такого попередження. У кожній школі директор, вчительський колектив це вирішують по-своєму. Хтось пише дітям у щоденнику, хтось виготовляє записки з попередженням для батьків, хтось каже дітям усно на уроці. Якщо батьки відмовляються від проведення вакцинації, то повинні аргументувати свою відмову у письмовій формі. Якщо дитина каже медсестрі: «Мені не можна робити уколу», медпрацівник має право їй не повірити, бо часто діти спекулюють цим, бо бояться уколу. Те, що дитина знепритомніла, також не означає, що це – реакція організму на вакцину. Те, що відбувається після вакцинації, – не означає, що це – саме від неї! Дівчинка могла перехвилюватися і знепритомніти, але до самої проби Манту це, можливо, не має відношення. Панікувати передчасно. Якщо батьки знають, що дитина – алергік чи має інші протипоказання – повідомляйте про це у школі, аби уникнути неприємностей, адже маленька дитина за себе не відповідає.

– Дитина повинна бути ретельно обстежена перед проведенням вакцинації, – наголошує кандидат медичних наук, керівник Західноукраїнського центру дитячої імунології та алергології Лариса Костюченко. – Проведення вакцинації у школах не є формальністю, яку потрібно виконати «для галочки» – оперативно на перерві. Для того, щоб запобігти поствакцинальним ускладненням, дітей потрібно оглянути і з’ясувати, чи немає у цей час підвищення температури тіла, чи нічого не болить… Як проводити огляд, медичні працівники знають, але далеко не всі, на жаль, його проводять. Щодо проби Манту, то це – не вакцинація, а лише перевірка на інфікованість організму туберкульозом. У той час, коли в Україні триває і набирає обертів епідемія туберкульозу, відмовлятися від проби Манту – абсурд!

Обов’язково потрібно обстежувати кожну дитину. На щастя, більшість батьків розуміє, що щеплення необхідні для того, аби вберегти дитину від смертельно небезпечних недуг і від поширення в суспільстві страшних хвороб. Іншого методу запобігання таким хворобам у світі ще не придумано. У всіх високоцивілізованих державах люди навпаки бояться пропустити день щеплення, аби не порушити графіку профілактичних щеплень. Вас не випустять за кордон, якщо не маєте в карті імунізації необхідних щеплень, адже ви несете загрозу для здоров’я жителів цієї країни. У нас якесь викривлене сприйняття вакцинації. Відмовлятися від щеплень можна лише тоді, коли батьки усвідомлюють, що всю відповідальність за здоров’я дитини беруть на себе. Медики хочуть допомогти. Окрім того, у школах повинні вчитися лише ті діти, яким проведено усі обов’язкові щеплення. В іншому разі вони несуть загрозу колективу. Лише масова вакцинація попереджає спалахи інфекційних хвороб, які загрожуватимуть життю дітей. Вакцинація – не примусовий процес, все – добровільно, але люди повинні усвідомлювати відповідальність.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: