Публікація

Сексуальне насильство, як метод впливу росіян: одкровення священника з Херсона

Священник із Херсона Сергій Чудинович – один із тих, хто пережив жахи окупації та катування росіян. Про свій досвід він наважився розказати у документальній стрічці «Він Теж: Історії українських чоловіків, скривджених росіянами» Слідство.Інфо. На цю тему воліють не говорити більшість колишніх бранців росіян. Але сексуальне насильство – один із найпоширеніших методів, який застосовує агресор, щоб «вмовити» до співпраці. Більше про це отець Сергій розповідав виданню «Вгору» в рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна».

Кадр із докфільму «Він Теж: Історії українських чоловіків, скривджених росіянами»

280 фактів сексуального насильства з боку окупантів зафіксував Офіс Генпрокурора України станом на березень 2024 року. З них – 101 випадок по відношенню до чоловіків. Найбільше злочинів цієї категорії, відомих на даний момент, скоєно на Херсонщині: із 84 жертв агресора – 50 чоловіків. Сексуальне насильство росіяни застосовують активно аби зламати місцевих мешканців та примусити їх до співпраці. Мова йде не лише про зґвалтування чи погрози та спроби застосувати його, а й про каліцтво або насильство над статевими органами, примусове оголення, примус дивитися на сексуальну наругу над близькими.

Один із тих, хто став жертвою росіян і відкрито говорить про пережите, священник Церкви Покрови Пресвятої Богородиці ПЦУ, протоієрей Сергій Чудинович. Його росіяни викрали 30 березня 2022 року.

Отець Сергій був одним з тим, хто передбачав вторгнення Росії. Тому він в перші ж дні вивіз родину до сусідньої області і повернувся до Херсона. Приміщення церкви стало таким собі хабом гуманітарної допомоги, який виручав мешканців міста під час окупації. В перший місяць тут вдалось зібрати харчі та ліки і ці запаси використовували впродовж семи місяців окупації. У церкві працювала безоплатна перукарня, а потім і кав’ярня. 

Перукарня у церкві. Фото Facebook: Сергій Чудинович
Перукарня у церкві. Фото Facebook: Сергій Чудинович

– Цю кав’ярню мені у вину поставили росіяни. Я жартома написав плакат: «Парафіяльна кав’ярня. Меню: «одно кофе» – 1000 гривень, «одін кофе» – 500 гривень, а «одна кава, будь ласка» – безкоштовно за рахунок церкви». Потім російські пабліки розтаскали ці всі картинки в телеграмі. Почали погрози надсилати, що піймаємо, приб’ємо. Видно, з гумором у них зле, – згадує священник. 

Пізніше церква перетворилась на волонтерський осередок. Тут небайдужі варили їжу і роздавали людям на Острові. Тут працював медкабінет, де вимірювали артеріальний тиск, температуру, надавали інформацію щодо наявності ліків. Деякі препарати вдавалось закупити у місцевих аптеках  або ділились люди. За деякими отець Сергій сам їздив до Миколаєва. 

Туди «прошмигнути» можна було, а назад везти що-небудь – ніяк, можна було тільки в сумці, в кишені, дуже  небагато вантажу вдавалося протягнути. Я викручувався як міг, і хрестики малював російські повсюди. Мені здавалося, я дурив всіх, а потім ФСБ-шники мені сказали: «Ти не думай, що такий розумний, ми тебе водили місяць». І ще сказали, що прийдуть до всіх, як час дійде.

У полоні росіян священик провів день, але пережитого вистачить на все життя. Спочатку до співпраці схиляли м’яко: казали, що «допомагати людям – справа добра», пропонували роздавати свою гуманітарку на території храму. Також від нього вимагали інформацію про певних людей – він не розповів. Потім зав’язали очі, тримали в холодній камері без можливості скористатися вбиральнею, згодом били, душили, під загрозою зґвалтування роздягли та принижували.

Це дуже жорстоко, це дуже страшно. Як кажуть, б’ють і плакати не дають, – говорить отець Сергій. 

Під тиском окупанти змусили його записати відеозвернення до людей про те, що фізичного чи психологічного тиску до нього не вчиняли. Направду ж, він зазнав сильного психологічного та фізичного насильства. 

Пройшов деякий час після того, як росіяни його відпустили і він зміг виїхати з окупованої території, священик вирішив відкрито розказати свою історію. Він оприлюднив пост у своїй соціальній мережі. 

Всі люди, які потрапляли, потрапляють і потраплятимуть, не дай Боже звичайно, до їхніх лап, в будь-якому форматі – їх там ламають так чи інакше. Але всі люди, які вийшли звідти, яких відпустили росіяни, не розповідають на публіку, що з ними реально було, і я розумію, чому. Кажуть,  все добре, а це не так. І мене це дуже розізлило, внутрішньо образило. Я сидів і думав, як їм помститися. Що я можу зробити я, цивільна особа? Як я можу поправити? Я ж не можу вимагати нічого ні в кого, треба самому зробити те, що ти вважаєш правильним – розповісти правду. Я вирішив розказати все, що там відбулося, публічно.

 Протоієрей Сергій Чудинович став одним із чотирьох героїв документального фільму «Він Теж: Історії українських чоловіків, скривджених росіянами» Слідство.Інфо. У стрічці відверто розповідаєтьсь про те, що пережили у катівнях херсонці за свою активну проукраїнську позицію. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

 

 

 

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: