Публікація

Що робить Україна для майбутнього миру?

Не секретом для усіх є проста істина – військовий конфлікт в Україні буде або колись завершений, або «заморожений». Проте чи навряд для усіх є очевидною картина того, що саме зробила Україна сьогодні для зустрічі мирного «завтра».

На запитання: «А чи повинна була зробити?», ми впевнено надамо своє: «Так». Адже принципи перехідного правосуддя, які УГСПЛ запроваджує з 2015 року, передбачають дії держави не лише після закінчення конфлікту. Добра третина заходів може бути здійснена ще до настання миру як підготовча стадія. Якою ж є українська версія вже реалізованих заходів?

ПРАВО НА ПРАВОСУДДЯ

Підготовка матеріалів для Міжнародного Кримінального суду (органи влади, неурядові та міжнародні організації).

Надання правової допомоги жертвам конфлікту, ведення стратегічних справ в судах та моніторинг судових процесів (неурядові організації, система надання безоплатної правової допомоги).

Кримінальне переслідування воєнних та військових злочинців (ГПУ, судова система).

Удосконалення законодавства і правосуддя під час конфлікту, ініціативи з ратифікації Римського Статуту та внесення змін до КК України (Парламент, МінЮст, неурядові та міжнародні організації).

Розробка та адвокація законопроектів щодо прозорих механізмів обміну заручниками, особами, незаконно позбавлених волі, або засуджених на тимчасово окупованих територіях України, розробка можливих механізмів амністії, реінтеграції окупованих територій, захисту прав ВПО (Парламент, неурядові та міжнародні організації).

ПРАВО НА ВІДШКОДУВАННЯ ЗБИТКІВ

Розробка та адвокація 15 законопроектів, спрямованих на надання соціальної допомоги та відновлення політичних прав ВПО, житлової допомоги громадянам, житло яких було зруйновано, знищено або пошкоджено в результаті збройного конфлікту; створення реєстру зруйнованого/пошкодженого майна (парламент, МінТоТ, неурядові та міжнародні організації).

Формування судових прецедентів щодо захисту майнових прав жертв конфліктів (неурядові організації).

Збереження пам’яті про жертви конфлікту, візуалізація фактів загибелі мирного населення і комбатантів з усіх сторін конфлікту для публічного доступу («Мапа пам’яті» УГСПЛ), інтернет-проект «Книга пам’яті полеглих за Україну» (Український інститут національної пам’яті, Національний військово історичний музей, неурядові організації).

Розшук зниклих без вести в ході конфлікту – (Кабінет Міністрів України, неурядові та міжнародні організації).

ПРАВО ЗНАТИ ПРАВДУ

Документування воєнних злочинів, порушень міжнародного гуманітарного права, об’єктивна реконструкція подій в Донбасі та АР Крим, розсекречення архівів і доступ до них (Український інститут національної пам’яті, неурядові та міжнародні організації)

ГАРАНТІЇ НЕПОВТОРЕННЯ

Реформа судової системи, сектору безпеки, навчання персоналу міжнародним стандартам, тренінги для поліції з питань деокупації;  підвищення кваліфікації експертів, що працюють з жертвами конфлікту, в сфері документування та розслідування воєнних злочинів (органи влади, неурядові та міжнародні організації).

Підтримка законодавчих та освітніх ініціатив в сфері перехідного правосуддя, обмін закордонним досвідом (парламент, Офіс Омбудсмана, МінТоТ, МінЮст, академічні установи, неурядові та міжнародні організації).

Одночасно, при розмаїтті перелічених заходів та ініціатив, Україні досить не вистачає основного елемента – прийняття філософії перехідного періоду як обов’язкової складової внутрішньої політики. Саме такий підхід, на нашу думку, може гармонізувати підготовчу стадію державної активності з майбутньою роботою держави у мирному «завтра».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: