Публікація

«Кожен громадянин РФ відповідальний за злочини Росії»: зустріч зі старшим радником Європейського інституту миру

15 квітня представники українського громадянського суспільства зустрілися з Серхіо Харамільо Каро, старшим радником Європейського інституту миру. Зустріч організував Центр громадянських свобод. 

До зустрічі також долучилася юристка Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини Олена Куваєва.

Зустріч з Серхіо Харамільо Каро

Серхіо Харамільо Каро — старший радник Європейського інституту миру (EIP). Раніше Каро був заступником міністра оборони Колумбії, радником з питань національної безпеки президента Колумбії та послом країни до Європейського Союзу та Бельгії. Зараз він очолює медіакампанію Aguanta Ucrania! латиноамериканської солідарності з Україною. 

Війна торкнулася Каро не лише в Колумбії. У червні 2023 року він отримав поранення, коли росіяни влучили в кафе в Краматорську. Тоді він зустрівся з українською письменницею Вікторією Амеліною, яка загинула внаслідок удару.

Під час зустрічі учасники мали змогу познайомитися з Серхіо Каро та дізнатися детальніше про його діяльність. Каро поділився досвідом керування мирним процесом між Колумбією та партизанами FARC у 2016 році та окреслив ситуацію з жертвами війни та насильства Колумбію. Своєю чергою учасники поділилися українським досвідом захисту прав людини та розслідування воєнних злочинів. 

Зустріч з Серхіо Харамільо Каро

Зокрема учасники обговорили наступні питання:

  • Наскільки колумбійське суспільство знає про війну в Україні;
  • Які можуть бути кроки для налагодження контакту між неурядовими організаціями України та Латинської Америки;
  • Як налагодити співпрацю, аби Латинська Америка більше знала про Україну і навпаки.

Олена Куваєва відзначила, що варто пам’ятати про боротьбу з російською пропагандою. У якій формі не була б визначена комунікація та співпраця, на ряду з обговоренням жаху воєнних злочинів, які армія РФ коїть в Україні й поза її межами (із полоненими та незаконно позбавленими волі цивільними), важливо пам’ятати про питання відповідальності всього російського суспільства. Наратив «не всі росіяни винні у цій війні» є дуже поширеним серед іноземців та істотно впливає на інші країни, змушує їх пом’якшувати санкції, затримує передачу зброї. У майбутньому він може вплинути й на питання репарацій. 

Зустріч з Серхіо Харамільо Каро

Можливо не кожен громадянин Росії є воєнним злочинцем, але абсолютно точно кожен громадянин РФ відповідальний за злочини, які чиняться проти українців сьогодні, відповідальний за дії свого уряду, і має понести цю відповідальність. Ми й раніше усвідомлювали це, коли бачили схвалення так званої «сво» з боку суспільства Росії, отримували перехоплені розмови війскових РФ із їх дружинами, де ті закликали гвалтувати українських жінок і вбивати дітей. Результати останніх виборів, у тому числі і на закордонних дільницях, та відсутність реакції з боку суспільства тільки підтвердили це, — наголосила Олена Куваєва.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: