Публікація

Юристи УГСПЛ оцінювали навички студентів-правників під час міжнародних змагань в Польщі

Міжнародні змагання з консультування клієнтів імені Брауна-Мостена приймав Люблінський католицький університет Іоанна Павла II. Цьогоріч співорганізатором події виступила Асоціація юридичних клінік України. У Змаганнях взяли участь 50 студентів з 24 країн світу. 

Учасники International Client Consultation Competition 2024
Учасники International Client Consultation Competition 2024

За першість у світовому консультуванні у Любліні боролась і команда з України. Нашу країну на International Client Consultation Competition 2024 представляли членкині Юридичної клініки юридичного факультету ДонНУ імені Василя Стуса Катерина Волошина та Владислава Ровінська. Раніше вони перемогли у Національній Олімпіаді з консультування клієнтів. В підсумку українська команда стала однією з дев’яти, які пройшли до півфіналу. При цьому студентки-юристки розділили перше місце з командами Австралії та США.  

Команда з України на Міжнародних змаганнях з консультування клієнтів імені Брауна-Мостена. ФОТО: АЮКУ
Команда з України на Міжнародних змаганнях з консультування клієнтів імені Брауна-Мостена. ФОТО: АЮКУ

До суддівського складу увійшли також юристи з України: 

  • Олена Куваєва, юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ
  • Марія Цип’ящук, координаторка громадської приймальні УГСПЛ у м. Рівне
  • Христина Ковцун, юристка громадської приймальні УГСПЛ у м.Львів

Українська команда експертів також взяла участь у панельній дискусії, присвяченій особливостям застосування міжнародного гуманітарного права, документуванню воєнних злочинів та крокам, необхідним для притягнення країни-агресора до відповідальності за їх скоєння. 

Учасники та судді International Client Consultation Competition 2024
Учасники та судді International Client Consultation Competition 2024

Юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ Олена Куваєва розповіла учасникам зустрічі про те, як повномасштабне вторгнення РФ та виключення її з Ради Європи змінило роботу експертів у галузі стратегічних справ. 

Одне із цікавих запитань, яке отримала від студента з Грузії: що мотивує і далі звертатись в Європейський суд з прав людини, якщо Росія вже давно не виконує його, навіть, більш ординарні рішення? Так, ми не впевнені у тому, що Росія добровільно сплатить всі компенсації та репарації. Однак варто пам’ятати, що ця країна має заморожені активи по всьому світу. І якщо уряди іноземних країн матимуть достатньо сміливості та політичної волі, щоб  спрямувати ці кошти на відшкодування завданої українцям шкоди, то рішення ЄСПЛ може стати достатньо валідною підставою для отримання такої компенсації. Крім цього, кожне рішення ЄСПЛ та встановлені у ньому факти можуть слугувати доказом для наступних проваджень чи то в Міжнародному кримінальному суді, трибуналі, або ж в будь-якому іншому міжнародному суді. Але іншою важливою причиною є жертви воєнних злочинів. Часто вони потребують не грошових компенсацій, а справедливості, офіційного визнання того, що Росія порушила їхні права, вчинила проти них злочин. І їм неможливо у цьому відмовити, – зазначила Олена Куваєва. 

В Міжнародних змаганнях з консультування клієнтів імені Брауна-Мостена брали участь студенти не лише з різних країн Європи, а й з США, Великобританії, Австралії, Канади, Малайзії та Нової Зеландії. Іноземців цікавило що ж українці чекають від міжнародної спільноти. 

Олена Куваєва під час панельної дискусії
Олена Куваєва під час панельної дискусії

Найперше, ми чекаємо підтримки, оскільки протистоїмо величезному загарбнику з колосальними за обсягами ресурсами. Але, крім того, ми прагнемо забезпечення відповідальності. Зрозуміло, що нині не існує органу, який міг би легально фізично прибути в рф і заарештувати всіх воєнних злочинців, навіть за наявності ордеру Міжнародного кримінального суду чи будь-яких інших підстав. Але світова спільнота має створити такі умови, коли кожен воєнний злочинець чітко усвідомлюватиме, що за межами РФ його чекає  арешт та доправлення до компетентного органу. Лише за таких умов можна говорити, що Міжнародне гуманітарне права діє,– підкреслила Олена Куваєва. 

Переможцем цьогорічних змагань з консультування клієнтів імені Брауна-Мостена стала команда з Шотландії.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: