Публікація

Звіт. Задокументовані воєнні злочини скоєні російською федерацією у Черкаській області (24 лютого – 11 серпня 2022 року)

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної ГО Черкаський правозахисний центр, у рамках глобальної ініціативи “Трибунал для Путіна” про ймовірно скоєні міжнародні злочини за період повномасштабної російсько-української війни за період з 24 лютого – 11 серпня 2022 року

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

Детальний опис подій за період 24 лютого – 04 жовтня 2022 року та посилання на вихідні джерела інформації міститься на сайті Української Гельсінської спілки з прав людини у розділі «Трибунал для Путіна. Черкаська область». https://helsinki.org.ua/activities/spetsproekty/tribunal-for-putin/cherkaska/

 

Загальні дані

На території Черкаської області задокументовано 26 епізодів ймовірних воєнних злочинів скоєних Російською Федерацією..

 

1.Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Черкаській області зафіксовано 7 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих     Задокументовано епізодів
Загибель людини 4 4
Поранення людини 11 3
Усього 15 7

 

Детальна Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За досліджуваний період у Черкаській області внаслідок артобстрілів загинуло 4 людей та було поранено щонайменше 11 осіб.

Приклади задокументованих епізодів:

  1. 24.02.2022 у центральну частину міста Умань влучив снаряд. Загинув 39-річний уманчанин. Ще п’ятеро людей звернулися до лікарні з травмами.
  2. 25 лютого до чергової частини Уманського районного управління поліції надійшло повідомлення про те, що на автодорозі Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка, поблизу села Розсішки виявлено тіло чоловіка, який загинув ймовірно від уламків бойового снаряду після вибуху.

https://ck-oda.gov.ua/novyny-cherkaskoyi-oblasti/za-tri-dobi-vijni-v-gu-np-oblasti-zareyestruvali-9-kriminalnix-pravoporushen/.

  1. 26 червня 2022 року внаслідок попадання двох ракет, які було випущено російськими військовими по місту Черкаси 1 цивільна особа загинула та 5 отримано поранення.

https://ck-oda.gov.ua/novyny-cherkaskoyi-oblasti/igor-taburec-pro-situaciyu-na-cherkashhini-2/

  1. 08 серпня 2022 року Поруч з містом Умань було збито ракету класу «Калібр», яка було випущена військовими російськими військовими. Внаслідок падіння уламків ракети 1 цивільна особа загинула та 1 отримала поранення

https://suspilne.media/269330-raketnij-udar-po-cerkasini-u-likarni-pomer-odin-iz-travmovanih/?utm_source=facebook&utm_medium=ps&fbclid=IwAR2JPqUbg-64hfZS8sOHLEkX0xn0jEBYN0tEy_rmkNYRvx_EGWJ2zyD1zAE

 

  1. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень в результаті бойових дій.

За досліджуваний період внаслідок ракетних ударів було пошкоджено щонайменше 21 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Будівлі житлово-побутового призначення 10
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 4
Будівля освітнього закладу 1
Автомобілі, транспортні засоби 5
Мости 1
Об’єкти інфраструктури, життєзабезпечення 1
Загалом об’єктів 21

 

Приклади задокументованих епізодів:

  1. 16 липня 2022 року Стратегічні бомбардувальники Ту-95МС російських окупаційних військ завдали ракетного удару по с. Вітово Чигиринської громади.

Внаслідок обстрілу відбулась пожежа на площі близько 1000 кв. м, знищено господарську будівлю одного з місцевих підприємств та пошкоджено лінію електропередач.

https://www.facebook.com/pgo.gov.ua/posts/pfbid0EE5GfHudaEYpYuCs6viqfnemvvYRajgy5UnTuTvv29YXXFfPPx51sHU1vSFiYyXql

 

  1. 08 серпня 2022 року Поруч з містом Умань було збито ракету класу «Калібр», яка було випущена військовими російськими військовими.

Внаслідок падіння уламків ракети пошкоджено виробничі приміщення деревообробного підприємства на площі близько 300 кв. м. та знищено мінімум 2 транспортних засоби, деревину оброблену.

https://www.facebook.com/DSNSCHERKASY/posts/pfbid0dQnsd2njcYgYM2W8PfUJUKxDdF7f3tz62418e7b2RJAX23SYYufqWUWDhREo3yG7l

 

Варто зауважити, що місцеві органи державної влади та місцевого самоврядування не вказують у своїх новинах про об’єкти, які було пошкоджено внаслідок обстрілів військами російської федерації, що унеможливлювало отримання точних даних про кількість та види об’єктів інфраструктури.

Дані зібрані з відкритих джерел інформації.

 

  1. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За досліджуваний період в Черкаській області мали місце щонайменше наступні події:

 

Подія Епізодів
Ракетний удар 25

 

У Черкаській області зафіксовані лише випадки обстрілювання ракетами.

Більша частина пошкодження майна відбулося внаслідок розльоту снарядів зі складу військової частини в Розсішках після потрапляння в нього ракет, які випущені військовими Російської федерації та падіння уламків збитих ракет.

 

  1. Інформація про задокументовані факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами

На протязі досліджуваного періоду в Черкаській області задокументовані наступні факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами:

 

Попередня кваліфікація події Кількість Епізодів
 

РС 8 (2) (b) (ix). Пошкодження чи знищення історичних пам’яток, лікарень, релігійних споруд, закладах освіти, науки, мистецтва.

 

1

РС 8 (2) (b) (v) Обстріл населеного пункту без наслідків. 2
РС 8 (2) (b) (iv) Знищення або пошкодження майна. 15
РС 8 (2) (b) (iv) Загибель людини внаслідок обстрілу 4
РС 8 (2) (b) (iv) Поранення внаслідок обстрілу 3

 

Ці дані потребують уточнення. Назва категорії в стовпчику “Попередня кваліфікація події” ні в якому разі не є точним описом певного міжнародного злочину за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, а надається виключно з інформаційною метою. Остаточну кваліфікацію події уповноважений надавати виключно суд.

 

  1. Висновки

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що мали місце загибель та поранення цивільних осіб, руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури внаслідок навмисних обстрілів ракетами збройними силами Російської Федерації.

Найбільше епізодів ймовірних воєнних злочинів зафіксовані на території Уманської громади.

Дії Російської Федерації можливо попередньо кваліфікувати як воєнні злочини за статтею 8 параграф (2) пункт (b) підпункти (ii), (iv), (v).

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: