Публікація

Зустріч із правозахисниками в Офісі Генпрокурора: обговорили проблеми ув’язнених

В березні в Офісі Генерального прокурора пройшла зустріч між представниками органів державної влади та правозахисних організацій. В центрі уваги стояли питання порушень прав людини в місцях несвободи. 

До зустрічі долучилися представники правозахисних організацій, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України. 

Зустріч в Офісі Генерального прокурора

Від Української Гельсінської спілки з прав людини виступив виконавчий директор Олександр Павліченко. Він окреслив низку проблем, з якими стикаються правозахисники. Зокрема – переслідування у судовому порядку засуджених з окупованих територій, які повертаються в Україну після їхнього звільнення з місць несвободи у Росії. 

– З приблизно 3,5 тисячі осіб, яких вивезли з Херсонської області, щомісяця повертається до 30 людей. Вони не хочуть лишатися у Росії, — розповів виконавчий директор.

Також Олександр Павліченко зачепив питання про сприяння в перетині кордону засудженим, які повертаються в Україну, і їх підтримці. Засуджені найчастіше не мають жодних особистих речей і виходять з місць несвободи лише з довідкою про звільнення. Державна пенітенціарна служба України докладає мінімум зусиль для повернення таких людей. У цьому питанні найбільше задіяні саме громадські організації. 

Зустріч в Офісі Генерального прокурора

– Окремо стоїть питання про звільнення за станом здоров’я та системне порушення статті 3 Європейської конвенції з права людини – заборону катування, нелюдского або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання. Це розповсюджена і системна проблема у місцях утримання українських засуджених. Адвокати дуже часто звертаються до Європейського суду саме за цим порушенням і це є сигналом, що держава має все ж вчинити якісь дії та виправити ситуацію з утриманням осіб. Основне — вона має запобігати тому, щоб люди через стан здоров’я і захворювання помирали в колонії.  Окремо він послався на умови утримання в 45 колонії, в якій тримають людей з інвалідністю після інсультів чи інших хвороб і вимагають догляду зі сторони інших засуджених.

Серед розглянутих питань також були:

  • співпраця уповноважених органів та громадського сектору для виявлення та протидії порушенням прав ув’язнених
  • стан виконання рекомендацій національного превентивного механізму. Його основна ідея — запровадження регулярних відвідувань незалежними експертами місць несвободи. Такі відвідування дозволяють захистити ув’язнених від жорстокого поводження чи катувань. 
Зустріч в Офісі Генерального прокурора

– Це не перший такий захід: ми зустрічалися також і з попереднім генеральним прокурором. На тій зустрічі я так само окреслив загальні проблеми. Далі ми працюємо з прокурорами, які займаються ДПСУ, і разом з ними точково вирішуємо  питання. Вступ до ЄС вимагатиме конкретних кроків, а не топтання на місці, – поділився Олександр Павліченко, – Подібне обговорення є додатковою можливістю наголосити на ключових проблемах і поставити задачу державі створити орган, який слідкував би за дотриманням прав засуджених.

Представники правозахисних організацій поділилися також результатами моніторингових візитів до установ пенітенціарної системи. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: