Публікація

Жінці відмовили у призначенні пенсії через помилки в трудовій книжці: деталі справи

Пані Світлані зі Слов’янська, яка має статус внутрішньо переміщеної особи, у жовтні минулого року Пенсійний фонд відмовив у призначенні пенсії. Таке рішення Фонд прийняв, оскільки у трудовій книжці жінки не була вказана дата народження на першій сторінці. Усі інші дані у документі були внесені вірно. Жінка звернулась до «Правозахисної групи «СІЧ» на базі якої працює приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини в м. Дніпро. Юристи допомогли пані Світлані добитись справедливості.

юрист «Правозахисної групи «СІЧ» Ілля Шиян

Відмова у призначенні пенсії через незначні формальні неточності є поширеною правовою проблемою, кажуть юристи. Це можуть помилки у заповненні трудової книжки або відсутність довідки, яку людина не може отримати через ліквідацію підприємства. Це грубе порушення права людини на соціальний захист та достойний рівень життя. І випадок Світлани саме такий

– Відповідальність за правильність заповнення трудової книжки несе не її власник, а роботодавець, – пояснює юрист «Правозахисної групи «СІЧ» Ілля Шиян. – Людина не може відповідати за несумлінне виконання обов’язків посадовою особою. Якщо у трудовій книжці є недолік, то це не є підставою позбавляти людину права на соціальний захист. Більше того – це порушення закону. Виходить, пані Світлані відмовили у соціальному захисті через формальність, за яку вона навіть не відповідальна.

Юрист Ілля Шиян подав позов до Харківського окружного адміністративного суду. Позов був задоволений, однак Пенсійний фонд, у свою чергу, подав апеляційну скаргу. Утім, за клопотанням юриста Апеляційний суд повернув скаргу і попереднє рішення суду вступило в законну силу. Таким чином, вдалося відновити порушені права пані Світлани і тепер вона зможе отримати належну їй пенсію.

Якщо ваші права порушені – не мовчіть та звертайтеся за допомогою правозахисників. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоби дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: