Публікація

Жінка з Донеччини вирішила свідчити проти Росії. Її спогади та докази долучили до бази ініціативи «Трибунал для путіна»

За 230 днів повномасштабної війни глобальна ініціатива “Трибунал для путіна” задокументувала більше 21 тисячі ймовірних злочинів проти людяності та воєнних злочинів, вчинених Росією. Команда документаторів з понад 20 українських громадських організацій наповнює базу даних, беручи інформацію як з відкритих джерел, так і безпосередньо від тих, хто бачив війну на власні очі. Жертви та свідки злочинів війни, дізнавшись про ініціативу, самі звертаються до правозахисників. Саме так зробила переселенка з Донецької області Ірина Коршун. Вона передала Громадській приймальні УГСПЛ у м. Кропивницький (яка працює на базі ГО «Територія успіху) інформацію про знищення свого будинку уламками російської ракети та світлини, що підтверджують руйнування її оселі.

Прийом в Громадській приймальні УГСПЛ у м. Кропивницькиий, літо 2022 року. Світлина: сторінка ГО “Територія успіху” у Фейсбук

Пані Ірина вже пів року проживає на Кіровоградщині, у м. Кропивницький. Жінка покинула рідну домівку на Донеччині відразу після того, як росіяни завдали ракетного удару з комплексу «Точка У» по залізничному вокзалу в Краматорську. Тоді загинула 61 людина. Внаслідок обстрілу за мить обірвалося життя 5 дітей, які перебували на вокзалі з дорослими, щоб евакуюватися. Пізніше у лікарні померли ще дві дитини, 121 людина отримала поранення. 

Для Ірини та її родини рішення переїхати стало доленосним, адже її будинок потрапить пізніше під обстріл окупантів:

«Від вибуху посеред городу загинуло двоє сусідів, 38 та 39 років, розбило нашу хату. Тепер повертатися нема куди. Як би ми там були, ніхто не вижив… Я плакала від самого Краматорську до Кропивницького. Поля такі красиві… Чого він вирішив, що це все його (Путіна ред.) повинно бути?!», говорить зі сльозами на очах постраждала.

Навіщо фіксувати історії жертв війни пояснює Євген Гурницький, координатор Громадської приймальні УГСПЛ у Кропивницькому:

«Ми збираємо всю цю інформацію для того, щоб передати її в подальшому для Міжнародному кримінальному суду, структурам ООН, які будуть здійснювати спеціальне розслідування. Уся ця робота для того, щоб довести, що у ворога є і геноцидний намір , і притягнути до відповідальності винних».

Те, що трапилося з будинком Ірини Коршун, є воєнним злочином, адже руйнування об’єктів цивільної інфраструктури (житлових об’єктів, лікарень, шкіл, університетів, ліній електропередач, газогонів, водогонів, гідротехнічних споруд і т.п.) заборонено міжнародним гуманітарним правом. Ми закликаємо наслідувати приклад потерпілої, що проявила ініціативу та прийшла до УГСПЛ свідчити про злочини Росії, адже це є важливим внеском громадян в процес фіксації правозахисниками тяжких злочинів Росії проти мирного населення України.

 

Відео від Суспільне Кропивницький

 

Важливо. Якщо ви бачили як російські ракети руйнують будинки, або були свідками як постраждали люди, а можливо пережили окупацію чи знаєте про факти привласнення майна російськими військами, допоможіть зібрати свідчення з усієї України про воєнні злочини Росії. Ми їх документуємо, аби злочинці не уникли покарання. Дізнатися більше про діяльність ініціативи “Трибунал для Путіна” можна підписавшись на наш Телеграм-канал.

 

Мережа громадських приймалень УГСПЛ надає допомогу постраждалим від війни за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: