Публікація

Затверджено порядок захисту інтересів України у Європейському суді з прав людини

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 28 квітня 2004 року затвердив порядок захисту інтересів України під час розгляду справ у Європейському суді з прав людини. Постановою “Про організаційні заходи, пов’язані із забезпеченням представництва України під час розгляду справ у Європейському суді з прав людини” відповідальним за забезпечення представництва України у Суді визначено Міністерство юстиції України в особі Уповноваженого у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини. Постанова набрала чинності з моменту прийняття.

Як повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович, ухвалений Порядок визначає механізм представництва держави під час розгляду справ проти України у Європейському суді з прав людини. Зокрема, визначена процедура дружнього врегулювання спорів із заявниками, яке дає змогу державі уникнути констатації Європейським судом з прав людини порушення положень Конвенції.

Міністр повідомив, що для фінансування витрат, включно з забезпеченням виплат у випадку дружнього врегулювання спору, в окремій бюджетній програмі на 2005 і наступні роки будуть виділятися відповідні кошти. За словами Олександра Лавриновича, у законах про державний бюджет на 1999-2003 рр. такі кошти окремо не передбачались, у зв‘язку з чим можливість виходити з пропозиціями дружнього врегулювання справ і, таким чином, запобігати констатації порушення положень Конвенції Україною, була відсутньою.

Крім того, порядок передбачає створення міжвідомчої робочої групи у випадках, коли необхідне вжиття комплексних заходів для виправлення порушення у конкретній справі, яка розглядається Європейським судом з прав людини.

На Мін‘юст також покладено обов‘язки розробки проектів нормативно-правових актів у випадках, коли причиною порушення прав громадян чи організацій, які буде визначено відповідним рішенням Європейського суду з прав людини, стануть певні прогалини чи невідповідність конкретних норм у національному законодавстві положенням Конвенції про захист прав і основних свобод людини.

У зв‘язку з додатковими повноваженнями, покладеними на Мін‘юст урядовою постановою, з 1 січня 2005 року штат працівників апарату Міністерства юстиції України на п’ять осіб, повідомив Міністр юстиції.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: