Публікація

Законопроект Тараса Чорновола передбачає кримінальну відповідальність за дискримінацію за мовною ознакою. Деяким виданням загрожує переслідування

Відбулися громадські слухання, організовані Харківською правозахисною групою за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні «Шляхи удосконалення законодавства щодо протидії дискримінації, расизму та ксенофобії в Україні».

Учасники – представники органів державної влади, громадських організацій та наукових установ висловили занепокоєння стосовно того, що законопроект № 2281-1 від 28 березня 2008 року «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за злочини з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості)», прийнятий Верховною Радою України у першому читанні є політичною спекуляцією.

Адже вказаним документом передбачається встановлення кримінальної відповідальності за дискримінацію за мовною ознакою. Водночас, такі зміни в законі можуть призвести до маніпуляцій сумнозвісним мовним питанням.

Під загрозою може опинитися діяльність видань, які публікуються українською або російською мовами. Бо, спираючись на змінений закон, до них може звернутися автор, що пише, наприклад, румунською. І, при отриманні відмови надрукувати текст мовою оригіналу, цей самий автор зможе звернутися до суду, аби довести дискримінацію за мовною ознакою. І матиме шанс довести.

Також прийняття таких змін створить колізію з іншими законодавчими актами. Зокрема, в Адміністративному кодексі закріплено, що адміністративний процес ведеться державною мовою. Проте, наприклад, російськомовний громадянин зможе, спираючись на статтю КК, вимагати проведення процесу російською. Страшного тут нічого немає, але яким законом користуватися суддям?

Найближчим часом Українська Гельсінська спілка, за результатами громадських слухань, підготує звернення до профільного комітету Верховної Ради України, який розглядає цей законопроект.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: