Публікація

Законопроект про контроль за діями СБУ рекомендовано до прийняття

Парламентський Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією рекомендував Верховній Раді прийняти за основу у першому читанні проект закону про перехоплення та моніторинг телекомунікацій, внесений народним депутатом України Лебедівським В.А.. Даний проект закону був підготовлений правозахисниками та експертами Інтернет-провайдерів, як альтернативний до урядового проекту про моніторинг телекомунікацій.

Необхідність розроблення цього закону полягає у тому, що на сьогодні відсутні закони, які б визначали порядок регулювання правовідносин в сфері перехоплення телекомунікацій. Для такого перехоплення телекомунікацій в Україні необхідно створити єдину систему автоматизованого дистанційного перехоплення телекомунікацій. Вона має забезпечувати оптимальний баланс між потребою правоохоронних органів та громадськості. Для громадян ця система забезпечує механізм дотримання конституційних прав і свобод у сфері використання традиційних і новітніх видів телекомунікацій (зокрема, права на інформацію, права на повагу до таємниці кореспонденції, приватного і сімейного життя та свободи вираження). А для правоохоронних органів — надає можливість ефективно виконувати свої обов‘язки перед суспільством і державою, шляхом застосування чітко визначених повноважень у сфері боротьби і попередження злочинності під час провадження оперативно-розшукової діяльності та досудового слідства.

На засіданні Комітету зазначалося, що нові інформаційні технології несуть не тільки небачені можливості для інтелектуального і технічного прогресу, але й непередбачені засоби і способи скоєння злочинів. Злочинність стала більш витонченою з використанням інформаційних технологій.

Народні депутати звертали увагу на те, що збільшення організованої злочинності, посилення загрози тероризму вимагає неординарних дій правоохоронних органів для запобігання і розкриття кримінально переслідуваних діянь, що означає і забезпечення адекватними можливостями застосування ними дедалі більш досконалих методів та засобів отримання інформації.

Однак, відсутність реального контролю за діями спецслужб неминуче призводить до зловживань і до стеження за тими, хто здається владі небезпечними. Сьогодні чимало країн практикують незаконний контроль за інформацією політиків, державних функціонерів, правозахисників, журналістів, профспілкових діячів та просто людей.

Комітет зазначив, що подібна практика моніторингів вже має місце і в Україні (особливо на прикладі створення автоматизованих систем моніторингів новітніх видів телекомунікацій на рівні підзаконної нормотворчості), а тому законопроект про перехоплення та моніторинг телекомунікацій потрібно приймати.

На сьогодні, СБУ здійснює свою діяльність по моніторингу телекомунікацій без законодавчих повноважень на те, що є порушення конституційного принципу, що органи державні влади повинні діяти виключно на підставі закону, а також порушує право людини на приватність, оскільки не гарантує її належного захисту.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: