Публікація

Заява ініціативи «Трибунал для Путіна» щодо ордера на арешт Путіна та Львової-Бєлової

Ініціатива  «Трибунал для Путіна» вітає рішення Палати попереднього розслідування ІІ Міжнародного кримінального суду (МКС) про видачу ордеру на арешт Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової у зв’язку з обвинуваченнями у незаконних депортаціях українських дітей, що становить воєнний злочин за міжнародним правом.

Це рішення є непересічною подією для міжнародного кримінального правосуддя, оскільки вперше у статусі обвинуваченого в міжнародному злочині опинився голова держави, що є постійним членом Ради Безпеки ООН та має один з найбільших ядерних арсеналів у світі.

Ми вдячні Прокурору та суддям МКС за їх непохитну відданість ідеалам міжнародного кримінального правосуддя, яка дає мільйонам українців надію на те, що ті, хто приніс на українську землю біль та страждання, неминуче зазнають справедливого покарання. Закликаємо МКС й надалі вживати усіх необхідних кроків для переслідування та покарання вчинених на території України воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду. Український народ розраховує на те, що вбивства та катування цивільних осіб у Бучі, Ізюмі та інших містах й селах України, вбивство українських військовополонених в Оленівці, широкомасштабні удари по критичній інфраструктурі України, принизливі процедури фільтрації на тимчасово окупованих територіях України та інші злодіяння, вчинені представниками Російської Федерації, не залишаться поза увагою МКС.

Відзначаємо, що це історичне рішення було б неможливим без тісного співробітництва з МКС органів влади України, іноземних держав, правозахисних організацій та всіх людей доброї волі, зацікавлених у відновленні справедливості. Організації, що об’єднані в ініціативу «Трибунал для Путіна» закликають всі держави, для яких рішення МКС про арешт Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової є обов‘язковим, надавати МКС повне та всебічне сприяння для виконання цього рішення. Вважаємо, що це рішення руйнує міф про заполітизованість та недієвість МКС, яким в українському політикумі часто пояснюється відмова України від ратифікації Римського статуту МКС.

З огляду на це, закликаємо українську владу вжити всіх необхідних кроків для ратифікації Римського статуту у найближчому майбутньому. «Трибунал для Путіна» нагадує, що МКС є «судом останньої надії», який функціонує на засадах принципу комплементарності, тобто бере до свого провадження справи лише тоді, коли держава не бажає або не спроможна зробити це, а первинний обов‘язок переслідування та покарання міжнародних злочинів лежать на державах. У зв’язку з цим закликаємо українські правоохоронні органи, прокуратуру та суди продовжувати докладати максимальних зусиль для ефективного переслідування та покарання росіян, що вчинили міжнародні злочини на території України.

Довідково: Глобальна ініціатива «Трибунал для Путіна» (T4P) була створена у відповідь на повномасштабну агресію РФ у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, в яких вбачаються ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах країни, які опинилися під ударом. Ініціатива проводить активну роботу на міжнародному рівні задля того, щоб використати чинні механізми ООН, Ради Європи, ОБСЄ, ЄС і Міжнародного кримінального суду для запобігання цим брутальним злочинам і притягнення до відповідальності винних.

Підписатися на Телеграм-канал «Трибунал для Путіна»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: