Публікація

Задокументовані воєнні злочини за серпень 2023: огляд

Українська Гельсінська Спілка з прав людини продовжує документувати злочини Росії проти України. За серпень кількість епізодів зросла на 2856 і становить 31956 з початку повномасштабного вторгнення. Більше чверті з них – 8152 пов’язані із людськими втратами чи порушеннями прав цивільного населення

Документатори узагальнили інформацію про ймовірно скоєні міжнародні злочини повномасштабної російсько-української війни на території України, яку зібрали партнерські організації та регіональні громадські приймальні УГСПЛ у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» та завдяки  підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Точкою відліку для збору інформації є 24 лютого 2022 року – день повномасштабного воєнного вторгнення Російської Федерації на територію України, з наступною фіксацією даних до 24 серпня 2023 року.

У серпні інформацію отримано з 14 регіонів України: Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Рівненської, Сумської, Харківської, Херсонської, Хмельницької та Чернігівської областей.

Пожежа на елеваторі у Старокостянтинівській громаді, 6 серпня 2023. Фото: Сергій Тюрін

До узагальнення також увійшли дані, які зібрали наші документатори в попередні періоди у Закарпатській, Вінницькій та Черкаській областях. Інформація в огляді є приблизною, спирається на зібрані нами дані та постійно уточнюється по ходу виявлення епізодів, в тому числі тих, що відбувалися раніше. 

В огляді зафіксовані епізоди, пов’язані з: 

  • людськими втратами та жертвами серед цивільного населення та інших порушень прав цивільних осіб, у тому числі зникнення та незаконне затримання; 
  • пошкодженням унаслідок бойових дій житлових об’єктів та об’єктів цивільної інфраструктури;
  • подіями, що сталися через артобстріли, авіаудари, застосування касетних засобів ураження чи стрілецької зброї тощо; 
  • подіями, пов’язаними із взяттям заручників, катуванням (тортурами), нелюдським поводженням, використанням цивільного населення як щита, захоплення цивільних будівель, напади на склади гуманітарної допомоги, гуманітарні конвої чи коридори та іншими. 

Упродовж серпня 2023 року документатори УГСПЛ зафіксували та внесли до бази даних 2856 епізодів і тепер загальна кількість становить 31956 епізодів від повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Загалом з початку повномасштабного вторгнення найбільше зафіксовано епізодів у Запорізькій (7432), Донецькій (5063), Херсонській (4606) та Чернігівській (3556) областях України. 

Детальну інформацію про жертви серед цивільного населення, житлові будинки та цивільні об`єкти, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій та про обстріли території України читайте в публікації: Огляд задокументованих воєнних злочинів Росії за серпень 2023


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: