Публікація

Забрали двох дітей і позбавили можливості їх відвідувати на два місяці: юристи борються за права пацієнта ЗПТ

У Запоріжжі чоловік, який є пацієнтом на ЗПТ та виховує двох дітей самостійно, може бути безпідставно позбавлений батьківських прав. 

Він потрапив до кардіології внаслідок отруєння невідомою речовиною. Внаслідок цього служба у справах дітей м. Запоріжжя ініціювала судову справу з позбавлення батьківських прав. У чоловіка відібрали дітей та на два місяці помістили в лікарню, де він навіть не мав можливості їх відвідувати.

Чоловік звернувся за захистом порушених прав щодо незаконної спроби притягнення його до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків. Цю справу взяли під свій контроль юристи Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ). Вони захищатимуть право родини на повагу до свого приватного і сімейного життя.

Чоловік самостійно виховував двох дітей. З його слів – це його рідні діти, проте один з них через конфлікт з матір’ю дитини був записаний на іншого чоловіка з ініціативи матері. Сусіди відгукувалися про нього позитивно, жодних скарг щодо неналежного виховання дітей від людей, які знали побут родини – не було. Діти були забезпечені належними умовами проживання у квартирі. Мати дітей при невідомих обставин була позбавлена батьківських прав та відбувала покарання у місцях позбавлення волі. 

Чоловік — пацієнт замісної підтримуючої терапії. Після вживання невідомої речовини 4 грудня 2022 року бригада швидкої доставила його до лікарні з отруєнням. Через це діти залишилися без піклування. 

За цих обставин працівники поліції склали на чоловіка протокол про вчинення адміністративне правопорушення за  ч. 2 ст. 184 КУпАП.

Відповідно до ч. 1 ст. 184 КУпАП, ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей – тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ч. 2 ст. 184 КУпАП ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, – тягнуть за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей являє собою бездіяльність, внаслідок якої обов’язки по вихованню виконуються неякісно та не в повному обсязі.

Своєю чергою, чоловік знаходився на лікуванні в відділенні кардіології з приводу гострого отруєння невідомою речовиною з 4 грудня 2022 року до 5 грудня 2022 року.

Юрист Громадської приймальні УГСПЛ у Запорізькій області провів супровід вказаної справи та представлення інтересів чоловіка у суді, під час вирішення питання про притягнення чоловіка до відповідальності за вищезгадане адміністративне правопорушення. Результатом стало закриття справи через відсутність складу адміністративного правопорушення у діях чоловіка. 

Відповідно до п. 1 ст. 247 КУпАП, провадження в справі про адміністративне правопорушення підлягає закриттю у разі відсутності події і складу адміністративного правопорушення.

Таким чином жодних доведених обставин неналежного виховання дітей або неналежного виконання батьківських обов’язків чоловіком станом на сьогодні відсутні. Проте службою у справах дітей м. Запоріжжя ініційовано позбавлення чоловіка батьківства, наразі суд розглядає це питання в межах судової справи. Після складання вказаного протоколу дітей у чоловіка відібрали та помістили у місцеву лікарню без повідомлення діагнозів, де діти провели понад два місяці. У цей час батько не мав можливості відвідування своїх дітей, що грубо порушило батьківські права чоловіка.

Юристи приймальні й надалі будуть захищати права чоловіка з метою належного захисту його право на повагу до свого приватного і сімейного життя.

Ознайомитися з постановою суду у справі можна за посиланням.  


Люди, які живуть з ВІЛ, можуть звертатися до громадських приймалень Української Гельсінської спілки прав людини за юридичною допомогою.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проєкт «Налагодження механізму юридичного захисту прав осіб, які живуть з ВІЛ/СНІД, які хворіють на ТБ та уразливих до ВІЛ груп населення» в рамках реалізації  проєкту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: