Публікація

Забезпечення права на вищу освіту для внутрішньо переміщених осіб: дослідження

З початком повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну доступ до вищої освіти в Україні зазнали суттєвих змін. Велика кількість студентів вищих освітніх закладів в Україні з 24 лютого 2022 року не мала змоги або ж зазнавала труднощів при отриманні послуг у сфері вищої освіти. За оцінками Міністерства Освіти та науки України більше 80 тисяч студентів в Україні зазнали труднощів при отриманні вищої освіти в Україні. 

Серед факторів, які ускладнюють доступ до вищої освіти:

  • Масштабні руйнування освітньої інфраструктури: пошкодження приміщень закладів освіти, навчальної матеріально технічної бази, навчально-виробничих баз практики. Так за даними Міністерства освіти і науки України внаслідок повномасштабного вторгнення Російської Федерації зруйновано 7 закладів вищої освіти та 9 закладів фахової передвищої освіти, пошкоджено 49 закладів вищої й післядипломної педагогічної освіти, а також 71 заклад фахової передвищої освіти.
  • Вимушене масштабне переміщення учасників освітнього процесу в межах України. Офіційно в Україні налічується більше 80 тисяч студентів з числа внутрішньо переміщених осіб.
  • Переміщення освітніх закладів з окупованих територій, що спричинило неможливість студентів отримувати освітні послуги за постійним місцем проживання. В Україні тимчасово переміщено 29 ЗВО та 64 відокремлених структурних підрозділи ЗВО державної, комунальної й приватної форм власності. 
  • Втрата освітян та їх опікунів можливості оплачувати навчання за діючими контрактами. Згідно результатів соціологічного дослідження, проведеного соціологічною групою “Рейтинг”, якість освіти погіршилася для 55%.

Таким чином студенти з числа внутрішньо переміщених осіб зазнали найбільшого негативного впливу при реалізації свого права на доступ до вищої освіти. 

В рамках даного дослідження проведено аналіз впровадження ініціатив та нормативно правових актів, які надають можливість покращення доступу до вищої освіти внутрішньо переміщених осіб. Особлива увага була приділена стану їх реалізації закладами вищої освіти: 

– Черкаський Національний університет імені Богдана Хмельницького; 

– Сумський державний університет; 

– Черкаський державний технологічний університет; 

– Сумський національний аграрний університет.

Під час роботи над звітом виявлено: 

  • заклади вищої освіти не проводили оцінку потреб внутрішньо переміщених осіб, які в них навчаються;
  • На місцевому рівні не приймались програми освітнього спрямування, а також не заплановані заходи з підтримки ВПО в інших програмах соціальної та культурної тематики, які мали б враховувати потреби тих осіб, які навчаються в закладах вищої освіти та потребують додаткової підтримки. 
  • Не має окремих програм або заходів, які мають забезпечувати можливості пільгового проживання для студентів-ВПО
  • Не забезпечується стала інформаційна робота у вищих освітніх закладах щодо гарантій та прав внутрішньо переміщених осіб у сфері освіти. 

За результатами звітів автори склали відповідні рекомендації, які будуть презентовані керівництву вищих навчальних закладів та представникам ОМС відповідних громад.

Читати звіт повністю: Право на вищу освіту ВПО

Дослідження підготували Громадські приймальні УГСПЛ у м. Суми та м. Черкаси

Звіт підготовлено за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine.  Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: