Публікація

ЮНІСЕФ співфінансував перебування українських дітей у таборах Білорусі. Як це можливо?

Майже 2,5 тисячі дітей незаконно вивезли до Білорусі в літні табори протягом перших півтора року повномасштабного вторгнення з новоокупованих Росією українських територій. Під виглядом ігор дітей у таборах просили розіграти сценки про війну, давали потримати зброю і нав’язували прорадянські наративи. Про це йдеться у розслідуванні журналістів «Схеми». За словами розслідувачів у влаштуванні таких програм брали і міжнародні організації — Білоруський Червоний хрест та Представництво ЮНІСЕФ в Білорусі.

Яким чином міжнародні організації могли фінансувати русифікацію та мілітаризацію українських дітей на території Білорусі — журналісти ТК Київ розпитали Аксану Філіпішину, заступницю керівника аналітичного відділу Української Гельсінської спілки з прав людини.

Аксана Філіпішина, заступниця керівника аналітичного управління УГСПЛ

У подібних ситуаціях завжди є нерозуміння місій міжнародних організацій, які вони покликані виконувати. У випадку з дитячими таборами в Білорусі фігурує Представництво ЮНІСЕФ та Червоний хрест Білорусі, який не має стосунку до Міжнародного комітету Червоного хреста. Ці організації здійснюють гуманітарну місію і працюють насамперед у гуманітарній сфері. 

ЮНІСЕФ утворили у 1946 році як дитячий фонд основною місією якого було надання гуманітарної допомоги. Він має надавати допомогу дітям незалежно від того, в якій країні вони проживають: чи це країна агресор, чи жертва, бо йдеться про підтримку дітей. Одним з основних принципів організації, які працюють в гуманітарній сфері є  неупередженість та і нейтральність. За цим принципом працюють більшість ООНівських організацій, бо інакше їх не допустять до роботи на території країн, де відбуваються системні і тотальні порушення прав людей. Зокрема це гуманітарні організації, які мають доступ до тимчасово окупованих територій або території країни-окупанта.

Лише минулого року ЮНІСЕФ Білорусі надала допомогу понад 700 дітям, чиї сім’ї перемістилися з території України на територію Білорусі. Це число не враховується в дані про дві тисячі дітей, яких вивезли на територію Білорусі з тимчасово окупованих територій на «відпочинок». В цих таборах дійсно дітей без розбору, як із сімей українських біженців, так і з сімей з тимчасово окупованих українських територій, навчали російських наративів та мілітаризували. 

«ЮНІСЕФ все ж потрібно провести власне внутрішнє розслідування насамперед і скорегувати свої політики, щоб за словосполученням “гуманітарна місія” не крилося те, що відбувалося в Білорусі. Тому що гуманітарна місія це одне, а коли завдяки такій гуманітарній місії чиниться політизація і вплив на розум дітей, це дещо інше», — наголошує Аксана Філіпішина. 

Дитячий фонд ЮНІСЕФ згадується в Конвенції ООН про права дитини, як фонд, який може подавати зокрема доповіді комітету з дотримання прав дитини про стан дотримання прав дітей як у світі в цілому, так і в окремих країнах.  

Таким чином місія ЮНІСЕФ вже давно розширена і вийшла за межі просто гуманітарної сфери, яка стосується допомоги в евакуації, забезпеченні тимчасовим житлом, доступі до питної води тощо. Наразі ЮНІСЕФ має мандат в тому числі моніторингу  додержання прав дитини, що випливає із Конвенції ООН про права дитини. 

«Не можна говорити, що дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ, наприклад, моніторить ситуацію у сфері охорони здоров’я, освіти, безпеки життя дитини, а інші статті Конвенції залишаються ним поза увагою. Фонд не може не помічати також порушення права дитини на інформацію, на збереження своєї ідентичності, громадянство і т.д.  Все, що в цьому випадку ми можемо абсолютно чітко підвести під дії, які відбувалися на території білоруських таборів з нашими дітьми, яких вчили любити Росію. Але оцінку ефективності реалізації політики організації чи, наприклад, відступу від політики має розслідувати керівництво ЮНІСЕФ, центральний офіс якого знаходиться у Нью Йорку», — розповідає Аксана Філіпішина.

Детальніше дивіться у відео:

Головне фото: Схеми


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: