Публікація

Євродепутати провели зустріч з представниками Коаліції “Україна. П’ята ранку” та Ініціативи “Трибунал для Путіна”

За ініціативою Міжпартійної делегації ПАРЄ 29 червня відбулася зустріч з представниками та представницями коаліції неурядових організацій, що документують міжнародні злочини – наслідки широкомасштабного вторгнення Росії в Україну. У заході взяли участь Сунна Аеварсдоттір (Ісландія, SOC), Борис Сілевікс (Латвія, SOC), Демієн Котьє (Швейцарія, ALDE), Еркін Гадірлі (Азербайджан, EC), Джордж Катругалос (Греція, UEL), Ерік Кросс (Естонія, ALDE), Аркаді Муларчик (Польща, EC), Давор Іво Стір (Хорватія, EPP/CD), Інгвільд Ветхус Торсвік (Норвегія, ALDE), Емануеліс Зінгеріс (Литва, EPP/CD). Україну представляли виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко, директорка з адвокації в Центрі прав людини ZMINA Альона Луньова та Олександра Романцова, виконавча директорка Центру громадянських свобод.

Міжнародні партнери були зацікавлені в спільному заході з провідними НГО, оскільки хотіли більше дізнатися про роботу Коаліції “Україна. П’ята ранку” та Ініціативою “Трибунал для Путіна”.

 

Ключові питання, які цікавили іноземних партнерів:

  • яким чином правозахисники та правозахисниці здійснюють збір інформації про злочини війни;
  • як відбувається взаємодія громадського сектора з державними органами;
  • специфіка документування окремих видів злочинів.

 

Зокрема, представниця Ісландії Інгвільд Ветхус Торсвік  була занепокоєна великою кількістю випадків гендерно-обумовленого насильства, скоєного російськими солдатами. Тож вона детально розпитала УГСПЛ та наших партнерів про те, як саме документують ці види злочинів, і з якими проблемами стикаються правозахисники під час їх фіксації.

Заключну частину півторагодинної зустрічі присутні присвятили питанню про те, які зміни зі станом прав людини відбулися в країні до та під час війни.

 

Основні результати зустрічі:

  • Делегація повідомила, що головний пріоритет – створення спеціального міжнародного трибуналу для переслідування винних у злочині агресії, як було запропоновано Асамблеєю у квітні.
  • Європейські партнери отримали незалежний погляд про те, як сьогодні виглядає документування злочинів війни в Україні.
  • Вони дізналися, що українське громадянське суспільство відіграє важливу роль у фіксації і збереженні доказів міжнародних злочинів, скоєних на території України.
  • Делегація була приємно вражена високим рівнем взаємодії правозахисних організацій і органів державної влади.

«Ми воюємо не тільки за території, але й за цінності. Для нас дуже важлива цінність – завойовані свободи: свобода зібрань, свобода слова. Саме за них сьогодні йдуть громадяни України на фронт. Суспільство не хоче жити, як живуть в Росії чи Білорусі. Ми відстоюємо не тільки свободу українського народу, а права і свободи людини», – сказав наприкінці зустрічі Олександр Павліченко.

 

Нагадаємо. Цього тижня закінчується візит делегації депутатів Парламентської асамблеї Ради Європи, які представляють юридичний напрямок, а також комітет захисту прав людини. Європейські депутати не тільки ознайомилися з фактами воєнних злочинів,а й зустрілися з постраждалими та відвідали Ірпінь з Бучею. Також були організовані зустрічі з представниками Верховної Ради, міністерств закордонних справ, юстиції і Генерального прокурора, і, як йшлося вище, з представниками провідних НГО. Детально про враження євродепутатів від поїздки в Україну читайте на порталі Ради Європи.

 

Участь УГСПЛ у заході здійснювалась  за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка впроваджується УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: