Публікація

Яка правова допомога потрібна ВПО: аналіз проблем від адвокатки

Українська Гельсінська спілка з прав людини представляє серію публікацій з питань колабораціонізму, проблематики судових справ щодо воєнних злочинів, доступу населення до правової допомоги в умовах збройного конфлікту. Автори матеріалів – судді та адвокати, які пройшли навчання за освітніми курсами від УГСПЛ (переглянути всі матеріали серії). 

В цій публікації адвокатка Наталія Мезенцова проаналізувала проблеми доступу внутрішньо переміщених осіб до правової допомоги під час воєнного стану.

Правові запити ВПО 

Наталія Мезенцова

Внаслідок триваючого міжнародного збройного конфлікту на території України кількість внутрішньо переміщених осіб зростає. Разом з тим, змінюються правові запити ВПО та обсяг правової допомоги, якої вони потребують для вирішення своїх проблем. 

Перші місяці після повномасштабного вторгнення основними питаннями правового характеру були відновлення втрачених документів, отримання статусу ВПО та соціальних виплат, гуманітарної допомоги, пошук житла, перетин державного кордону. 

У переважній більшості випадків запити ВПО успішно вирішувалися на рівні первинної безоплатної правової допомоги, яка доступна кожному, незалежно від взяття на облік як ВПО, а також силами правників-волонтерів. 

Складнощі у вирішенні питань внутрішньо переміщених осіб на перших етапах стосувалися певної недосконалості законодавства, зокрема суперечливістю положень нормативно-правових актів та неврегульованістю певних аспектів, а також нерозумінням органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади, яким чином застосовувати приписи закону. 

Для прикладу, у березні 2022 року багато питань стосувалися можливості виїзду закордон чоловіків мобілізаційного віку, які мають встановлену МСЕК групу інвалідності. На пунктах пропуску чоловікам, які мають інвалідність 1 або 2 груп, відмовляли у перетині кордону з причин того, що дозвіл потрібно отримати у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Лише завдяки внесенням змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України», у поєднанні із роз’ясненням порядку застосування внесених змін вдалося вирішити багато питань, із якими стикалися ВПО. 

У подальшому перелік правових питань, допомоги у вирішенні яких потребували ВПО, розширився до трудових відносин, пенсійних відносин, особливо в контексті підтвердження наявного страхового стажу та призначення пенсій, отримання відшкодування за зруйноване житло, встановлення фактів, що мають юридичне значення, сімейних відносин тощо. 

Потяг з внутрішньо переміщеними особами. Фото ДСНС України

Безоплатна правова допомога

Почастішали випадки, коли проблеми ВПО не можуть бути вирішені в рамках первинної безоплатної правової допомоги або безкоштовних консультацій чи гарячих телефонних ліній з огляду на більший обсяг та вид необхідних правових послуг. Оскільки значна частина ВПО не мають можливості оплатити правові послуги, виникає потреба у доступі до вторинної безоплатної правової допомоги або пошуку інших безоплатних альтернатив. 

Закон України «Про безоплатну правову допомогу» відносить до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу ВПО. При наявності у особи довідки про взяття її на облік як ВПО усі види правових послуг, що охоплюються вторинною безоплатною правовою допомогою, є доступними для ВПО. 

Крім того, громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу (послуги з представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та послуги із складання процесуальних документів) з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, до моменту її отримання. 

За приписами ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» ВПО є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру. 

Проблемним моментом є те, що редакція пункту 2² ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» виключає з числа суб’єктів права на безоплатну правову допомогу іноземців та осіб без громадянства, які можуть стикнутися із складнощами у взятті їх на облік як ВПО, вирішення яких потребує правової допомоги. 

До суб’єктів надання безоплатної вторинної правової допомоги належать центри з надання такої допомоги та адвокати, включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. 

В Україні створено розгалужену мережу центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги, що дозволяє більш менш повністю охопити територію України, за винятком зон активних бойових дій чи окупованих територій. Також, функціонує контактний центр системи БПД, телеграм-бот «Безоплатна правова допомога» та мобільні застосунки «Безоплатна правова допомога» або «Твоє право», де можна ознайомитися із готовими правовими консультаціями. 

ВПО, особливо які перемістилися до невеликих населених пунктів чи віддалених сіл, можуть мати складнощі із доступом до безоплатної вторинної правової допомоги з причин власної необізнаності, відсутності доступу до інтернету тощо. Поширювати інформацію поміж ВПО щодо доступу до вторинної безоплатної правової допомоги  можуть органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також волонтерські організації. 

Правова допомога. Ілюстративне фото unsplash.com

Без статусу

Разом з тим, значна частина переселенців  не отримали довідки та юридично не підтвердили свій статус, що позбавляє їх можливостей доступу до безоплатної вторинної правової допомоги, гарантованої для ВПО. У такому випадку, можливе використання альтернативних варіантів отримання безоплатної правової допомоги. 

Наприклад, чат-бот «Юридичний порадник для ВПО», який дозволяє не лише ознайомитися із правовими консультаціями, але і завантажити зразки процесуальних документів. 

Ряд благодійних фондів, громадських об’єднань та волонтерських ініціатив надають безоплатну правову допомогу, постраждалим від збройного конфлікту, у тому числі ВПО. 

БФ «Право на захист» надає юридичну допомогу людям, які постраждали від війни. 

Українська Гельсінська спілка з прав людини надає безоплатну правову допомогу через мережу громадських приймалень. 

Асоціація правників України запровадила безкоштовну юридичну допомогу громадянам з питань, пов’язаних з військовою агресією, її наслідками та воєнним станом. 

Адвокати України також долучаються до ініціативи надання безоплатної правової допомоги, шляхом пропонування послуг Pro Bono через сайт Єдиного реєстру адвокатів України. 

Можливість доступу до безоплатної правової допомоги для ВПО, шляхом поєднання державної системи та громадських ініціатив, має особливе значення в контексті забезпеченні права на доступ до суду та захисту прав людини. 

 

Дана публікація стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: