Публікація

Як звернутися до Європейського суду з прав людини у випадку зникнення без вісти людини /взяття в полон/ перебування в умовах небезпечних для життя

Що таке процедура термінового реагування Суду?

В рамках Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) діє спеціальна система вжиття тимчасових заходів відповідно до статті 39 Регламенту Суду. Дана процедура передбачає швидке реагування Суду до рогляду справи по суті у випадках, коли є ризики серйозного порушення прав людини, як правило, це існування загрози життю і здоров’ю людини.

До такої категорії справ відносяться справи, пов’язані зі зникленням людини без вісти в умовах, які могли загрожувати її життю чи здоров’ю, наприклад в умовах збройного конфлікту, чи випадки потрапляння військвослужбовців в полон або незаконне затримання цивільних осіб, також випадки перебування цивільного населення в умовах загрози їхньому життю і здоров’ю (неможливість евакуації під час воєнних дій, відсутність доступу до засобів життєзабезпечення, інше).

 

Який результат вжиття Судом тимчасових заходів?

ЄСПЛ може зобов’язати країну-сторону Конвенції Російську Федерацію вжити термінових заходів для уникнення ризиків для життя і здоров’я заявників.

Наприклад:

  • забезпечити безпечну евакуацію заявників із місця проведення бойових дій;
  • надати доступ до медичної допомоги;
  • забезпечити доступ до засобів життєзабезпечення (води, їжі, тепла, електропостачання);
  • встановити місце знаходження особи і забезпечити її звільнення.

 

Хто може звернутися до Суду?

Потерпіла особа або родич потерпілої особи від її/його імені, якщо у потерпілого немає можливості самостійно звернутися до Суду.

 

Які потрібно надати документи?

  • Лист-звернення до Суду, формуляр додається (Додаток 1). Можна подавати будь-якою мовою держав-членів Ради Європи (українська, російська, англійська, інші)
  • Інформація про заявників, які є жертвами – ПІП, дана народження, місце проживання, громадянство, контакнті дані. Дану інформацію потрібно вказати у зверненні та у бланку довіреності, яка додається (Додаток 2). На першій сторінці потрібно вказати інформацію про потерпілу особу (заявника), на другій сторінці дані представника заявника. Якщо у заявника немає можливості звернутися до Суду від її імені довіреність може підписати близький родич, його дані потрібно вказати на другій сторінці довіреності у пункті 2.1. Представник, який не є юристом.
  • документи, які підтверджують зв’язок родича, який звертається до ЄСПЛ від імені потерпілих осіб (бажано, але не обов’язково) Наприклад, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб. Якщо таких документів немає, потрібно вказати про такий зв’язок у поясненнях.
  • докази того, що заявник знаходиться в умовах небезпечних для життя: інформація з офіційних джерел чи ЗМІ (наприклад, заяви представників держави про нинішню критичну ситуацію у населеному пункті, де перебуває заявник), фото, відео докази обстрілів, поранень, скрін-шоти сторінок у соціальних мережах чи повідомлень, отриманих від заявника, будь-яка інша інформація.
  • письмові пояснення свідків порушень прав заявників (бажано, але не обов’язково)
  • буль-яка інша інформація на підтвердження Ваших трерджень у зверненні до Суду (наприклад, медична документація про наявність захрорювання у заявника)
  • звернення до правоохоронних органів чи інших органів державної влади та іхні відповіді (за наявності)

 

Відповідно до обов’язків, взятих на себе державою-відповідачем, вона зобов’язана їх виконати та надати інформацію Суду про результати вжиття таких заходів.

 

Особливості викладення інформації у запиті до ЄСПЛ

  • Інформація у запиті має бути викладена ґрунтовно та стисло, наскільки це можливо.
  • Варто уникати інформації, яка не має значення для розгляду запиту чи не стосується обставин справи.
  • Інформація та твердження, зазначені у запиті, слід підкріплювати посиланнями на докази, які потрібно додати до запиту.
  • Вкінці запиту потрібно зазначити пронумерований перелік додатків.
  • На кожному додатку потрібно зазначити його номер.
  • Усі сторінки (включаючи додатки) повинні бути пронумеровані єдиною наскрізною нумерацією.
  • Вкажіть актуальні контактні дані заявника/представника заявника через які Суд може ефективно з Вами комунікувати (для пишвидшення обміну інформацією краще вказати номер факсу).

 

Як правильно написати заяву про вжиття тимчасових заходів?

Дивися додаток – приклад оформлення звернення Додаток 3 (випадок взяття в полон).

 

Куди і як надсилати заяву до Суду?

Запит про тимчасові заходи слід надсилати до Суду факсом.

В Суді виділено спеціальний факс для надсилання клопотань про застосування тимчасових заходів:

+33 (0)3 90 21 43 50

+33 (0)3 88 41 39 00

Суд отримує кореспонденцію (факси та листи): з понеділка по п’ятницю з 8 до 16.00 (* За місцевим часом (GMT+1). Проте факс можна надсилати в будь-який час.

Якщо факс перебільшує 10 сторінок, рекомендуємо надіслати його в декілька етапів, щоб він був отриманий та розглянутий за найкращих умов.

 

Окрім того, лист із додатками, надісланий факсом варто також надіслати поштою на адресу Суду: European Court of Human Rights, Strasbourg, Cedex, F-67075, France

 

Яка процедура розгляду та які наступні етапи?

Суд, як правило, розглядає запит про тимчасові заходи дуже оперативно (декілька днів).

У певних випадках Суд, може запросити у заявника/його представника додаткові документи. Важливо негайно інформувати Суд про будь-які зміни адміністративного чи іншого становища заявника.

Після отримання Судом запиту по Правилу 39, він звертається до країни-відповідача з вимогою прокоментувати інформацію, надану заявником.

Потім Суд приймає рішення про задоволення вжиття тимчасових заходів або про відмову у застосування таких мір.

Інформацію про результати розгляду Вашого запиту Ви отримаєте факсом (по номеру, який було зазначен у Вашому запиті) та або поштою. Суд, як правило, не приймає і не надсилає інформацію на електронну пошту.

У випадку задоволення позову Суд у відповідному листі чітко вказує заходи, які держава-відповідач зобов’язана вжити на виконання рішення Суду.

Окрім того, після задоволення запиту, Суд надалі попросить Вас надіслати заповнений формуляр звернення до Суду, в якому потрібно детально викласти інформацію про порушення прав заявника.

Бланк формуляру додається (Додаток 4).

Правила заповнення даного формуляту також додаються (Додаток 5).

 

У випадку виникнення додаткових запитань щодо звернення до ЄСПЛ можете звернутися за консультацією за ел.адресою [email protected].

Також дивіться практичні інструкції ЄСПЛ щодо надсилання запиту про тимчасові заходи – Додаток 6

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: