Публікація

Як забезпечити ефективний розгляд справ про воєнні злочини: УГСПЛ взяла участь у міжнародній конференції

20-22 жовтня у Львові пройшла міжнародна конференція «Правосуддя в національних судах у справах про міжнародні злочини». Подія була присвячена питанням розслідування воєнних злочинів, зокрема ролі національної юстиції, а також викликам, що виникають під час розслідування.

На конференцію зібралися понад 110 суддів, прокурорів, адвокатів, науковців, представників громадських організацій і міжнародних донорів. Зокрема долучилася і Українська Гельсінська спілка з прав людини. 

Тарас Цимбрівський та Маргарита Тарасова на конференції

Участь у конференції взяли керівник програми USAID «Права людини в дії» Тарас Цимбрівський, заступниця керівника програми USAID «Права людини в дії» Маргарита Тарасова, програмний директор Максим Щербатюк, координаторка освітніх проєктів Ольга Семенюк, координаторка мережі громадських приймалень Наталія Козаренко. Під час заходу учасники неодноразово посилалися на дослідження фахівців Української Гельсінської спілки з прав людини, яке вказує на ключові проблеми у розслідуванні воєнних злочинів.

Читати більше: Ключові проблеми України у розслідуванні воєнних злочинів. Результати дослідження

Під час конференції фахівці також обговорили:

  • який зараз поточний стан справ, які є виклики та рішення для захисту права на справедливий суд у справах про міжнародні злочини, 
  • яка роль міжнародної системи правосуддя в недопущенні безкарності за вчинення таких злочинів, 
  • які можуть бути шляхи удосконалення національної правової бази для забезпечення відповідальності за них. 

Учасники заходу зосередили увагу на тому, як забезпечити належний захист постраждалих і свідків, щоб запобігти повторній травматизації, сприяти суддям в ефективному вирішенні справ про воєнні злочини, вдосконалювати процес адміністрування цих справ і підвищувати рівень обізнаності суспільства про результати їх розгляду в українських судах.

Маргарита Тарасова, Максим Щербатюк та Ольга Семенюк на конференції

Для обміну досвідом організатори запросили колишніх суддів та голів міжнародних трибуналів, керівників органів суддівського врядування і самоврядування України, експертів з різних країн, які мають практику розгляду справ про воєнні злочини. 

В результаті експертного обговорення учасники напрацювали рекомендації та визначили конкретні кроки для забезпечення справедливого, неупередженого та ефективного розгляду судами України справ про міжнародні злочини.

Конференцію організовувала Програма USAID «Справедливість для всіх» у співпраці з Консультативною місією Європейського Союзу в Україні (EUAM Ukraine), EU Project Pravo-Justice, T.M.C. Asser Instituut, Global Rights Compliance, Вищою радою правосуддя, Радою суддів України, Державною судовою адміністрацією України, Національною школою суддів України і Координаційним центром з надання правової допомоги.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: