Публікація

Як викладати міжнародне гуманітарне право для школярів. Юристи УГСПЛ презентували свої напрацювання освітянам

Міжнародне гуманітарне право з’явилося в шкільних навчальних програмах. За стандартами МГП обстріли цивільної інфраструктури — це воєнний злочин. Школярі мають розуміти, чому українські військові не можуть так само стріляти по житлових кварталах, підприємствах, торгових центрах, як це роблять росіяни.  Щоб педагоги були добре обізнані з цієї теми та могли викладати ці непрості поняття в рамках суспільствознавчих дисциплін, Українська Гельсінська спілка з прав людини у співпраці з Міністерством освіти і науки України організувала для них навчання. 

Семінар для методистів обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти на тему «Викладання питань з міжнародного гуманітарного права на уроках суспільствознавчих дисциплін» пройшов 14-16 грудня в Ужгороді. Під час заходу учасники знайомилися зі змістом, поняттями та принципами міжнародного гуманітарного права, відповідальністю, яка наступає за його порушення

«Зараз дуже важливо навчати людей щодо природи та змісту міжнародного гуманітарного права, пояснювати нерозривний зв’язок із правами людини та цінностями сучасної цивілізації, знайомити з діяльністю міжнародних гуманітарних організацій. Усе це мотивує до глибшого розуміння понять людяності, гуманізму, справедливості та миру і є важливим в умовах війни», — зазначила у вступному слові головна спеціалістка відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти та науки України Раїса Євтушенко.

Експерти та експертки УГСПЛ презентували свої напрацювання — методичні матеріали «Як викладати питання з міжнародного гуманітарного права на уроках історії, громадянської освіти та правознавства», рекомендовані Міністерством освіти і науки України. Учасники також дізналися про методичний посібник «Вивчаючи міжнародне гуманітарне право» та онлайн курс на Prometheus.

«Дуже вдячна за посібник, який до того мала в електронному вигляді. Ілюстративний матеріал чудовий, його я також буду застосовувати. Познайомились і з методичними рекомендаціями, за що гарно дякую! Можу впевнено рекомендувати ці матеріали та онлайн-курс для вчителів з основ правознавства», — поділилась враженнями одна з учасниць.

В практичній частині семінару освітяни вчились проводити уроки суспільствознавчого циклу, застосовуючи презентовані розробки. Під час семінару обговорили і те, яким чином впровадити викладання міжнародного гуманітарного права в процес підвищення кваліфікації вчителів загальної середньої освіти, з якими викликами та ризиками можуть зіштовхнутися викладачі та як сприяти ефективному та якісному викладанню МГП для учнівства.

Як зазначають учасники: «Міжнародне гуманітарне право — це про життя. Питання викликають жваву цікавість, адже війна диктує нові страшні правила, у яких важливо орієнтуватись та вміти захищати себе і близьких, розуміти права всіх учасників збройного конфлікту».

Серед експертів, які ділились знаннями й пояснювали складні юридичні поняття: 

  • Тимур Короткий — віце-президент Української асоціації міжнародного права, радник президента Товариства Червоного Хреста України з міжнародного гуманітарного права, провідний науковий співробітник Державної наукової установи «Інститут інформації, безпеки і права Національної академії правових наук України», кандидат юридичних наук, доцент; 
  • Тетяна Ремех — завідувачка відділу суспільствознавчої освіти Інституту педагогіки НАПН України, кандидатка педагогічних наук, вчитель-методист; 
  • Олександр Войтенко — тренер освітніх програм для дорослих з прав людини, освітній експерт УГСПЛ;
  • Володимир Лисик доцент кафедри міжнародного права Львівського національного університету ім. Івана Франка, експерт з міжнародного гуманітарного права та захисту прав людини, кандидат юридичних наук, доцент;
  • Світлана Побережник — координаторка освітніх проєктів УГСПЛ, тренерка проєктних програм з громадянської освіти, вчитель-методист.

«Для нашої команди є важливим поширення знань з міжнародного гуманітарного права не тільки серед учнів, але в першу чергу, серед вчителів. Адже те, як вони про це будуть і чи будуть взагалі говорити, усвідомлюючи важливість, залежить від того, як педагоги будуть самі підготовлені. Тож вкрай важливо, щоб під час підвищення кваліфікації вони отримували інформацію про те де і як про це можна дізнатися більше, отримували методичні поради та рекомендації для якісного викладання МГП», — наголошує Олександра Козорог, керівниця освітнього відділу УГСПЛ.

В найближчих перспективах — підготовка для кожного обласного інституту підвищення кваліфікації педагогічних працівників сертифікованого спеціаліста з викладання міжнародного гуманітарного права для педагогів різних навчальних дисциплін й запровадження системного та якісного навчання з МГП для вчителів.

Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) – однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: