Публікація

Як правильно написати заяву в правоохоронні органи, щоб швидше розпочалось розслідування?

По всій Україні правозахисники Громадських приймалень УГСПЛ допомагають постраждалим від воєнних злочинів РФ. Щоб отримати відшкодування завданих збитків від держави або звернутись в Європейський суд з прав людини, варто розпочати перші кроки, а саме повідомити поліції, СБУ чи іншим правоохоронним органам про кримінальне правопорушення. Як це зробити правильно — розповіли юристи Громадської приймальні УГСПЛ міста Хмельницького, що діє на базі ГО “Подільська правова ліга”.

На рівні законодавства чітких вимог до написання заяви про вчинення кримінального правопорушення не визначено. Досить важливо описати всі відомі факти і обґрунтувати наявність ознак злочину. Оскільки на підставі заяви і відомостях, що в ній зазначені, буде вноситися інформація до Реєстру, то радимо вказати наступні дані:

  • назва органу до якого ви звертаєтеся;
  • прізвище, ім’я, по батькові потерпілого або заявника, номер телефону. Можна подати і анонімну заяву, якщо людина має побоювання, що її можуть переслідувати або ж вона з інших причин не хоче, щоб правоохоронні органи знали про її особисті дані. Важливо обґрунтувати чому особа не хоче вказати своє ПІБ;
  • стислий виклад і опис подій і обставин, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення. Наприклад, якщо подаєте заяву в правоохоронні органи про знищення чи пошкодження житла внаслідок порушення законів та звичаїв війни, варто описати при яких обставинах це сталося, тобто що відомо про ці факти;
  • важливо не забути про попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) УКУ. Наприклад, якщо у вас викрали гаманець, то це підпадає під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 185 КК України — крадіжка. Якщо ж внаслідок незаконних військових дій РФ пошкоджено будинок, майно — ст. 438 КК України — порушення законів та звичаїв війни. Шукати таку інформацію потрібно в Особливій частині Кримінального кодексу України;
  • докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, якщо такі є. Це можуть бути відео, фото з місця події, документи, що підтверджують право власності на житло або інші. Але це необов’язково;
  • дата і підпис. 
Приклад заяви від ГО “Подільська правова ліга”

Заяву важливо написати в двох однакових примірниках. Якщо вона надрукована, то можна зробити ксерокопію. Всі екземпляри повинен підписати заявник. Один примірник ми залишаємо правоохоронним органам, а на іншому проставляється вхідний номер та дату прийняття. Після прийняття письмової заяви органи поліції зобов’язані видати заявнику спеціальний талон-повідомлення.

Якщо ви приймете рішення надсилати заяву поштою, необхідно відправляти рекомендований лист з повідомленням про вручення та з описом, в якому вказується, що саме відправляється, в скількох примірниках і на скількох сторінках.

Після подання заяви, ви маєте отримати:

  • Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, який і буде підтвердженням того, що правоохоронні органи здійснюватимуть розслідування вашої справи;
  • додатково: Пам’ятку про процесуальні права та обов’язки потерпілого.

Якщо вам не нададуть Витяг, то ви маєте право оскаржити відмову у внесенні відомостей/бездіяльність слідчого в порядку ст. 303 КПК України.

Зверніть увагу, що вашу заяву зобов’язані зареєструвати протягом 24 годин!

В разі анонімного повідомлення про кримінальне правопорушення, правоохоронні органи мають перевірити інформацію. І за наявності ознак злочину почати досудове розслідування протягом 24 годин з моменту отримання такого повідомлення.

Часто люди цікавляться, куди звертатись у випадку вчинення правопорушення? Більшість справ підслідні органам Національної поліції України, ті, що стосуються тероризму, порушення правил ведення війни органам Служби Безпеки України. 

Маєте запитання, звертайтесь до юристів приймальні УГСПЛ, які вас проконсультують абсолютно безкоштовно. Робота мережі приймалень здійснюється за підтримки Програми USAID Україна «Права людини в дії»

Мережа громадських приймалень УГСПЛ надає допомогу постраждалим від війни за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: