Публікація

Як подати заяву на реєстрацію шлюбу через «Дію»?

Курс цифрової трансформації в Україні передбачає цифровізацію 100% державних послуг, в тому числі послуг щодо реєстрації актів цивільного стану. Цей процес вже дійшов і до процедури реєстрації шлюбу: віднедавна на порталі державних послуг «Дія» стала доступною нова послуга щодо подання заяви на реєстрацію шлюбу. Тепер подання заяви на реєстрацію шлюбу займатиме приблизно 10 хвилин.Звертаємо вашу увагу, що ця опція, яка вже стала джерелом жартів українців та натхненням для анекдотів і мемів, не представляє собою реєстрацію шлюбу, а є лише першим кроком до майбутньої урочистої події. Як скористатися новою послугою, розбирався Дмитро Мурач, юрист-практикант Сумської приймальні УГСПЛ.

Відтак, для того, щоб надіслати заяву про реєстрацію шлюбу, необхідно:

  • Зайти та авторизуватися на порталі «Дія».
  • Перейти до розділу «Сім’я» та обрати послугу «Заява про шлюб», де необхідно виконати наступні дії:
  1. Натисніть «Подати заяву».
  2. Заповніть заяву: оберіть час та місце реєстрації, тип церемонії, весільні обряди та інші додаткові послуги. Зверніть увагу: зараз в Україні доступні такі відділи ДРАЦС.

    Зображення ілюстративне, canva.com
  3. Сплатіть послугу (вартість: від 0,85 грн до 1649.85 грн — залежно від обраних послуг та дня реєстрації шлюбу).
  4. Підпишіть з партнером заяву електронним підписом або Дія.Підписом. Партнер отримує посилання на цю заяву електронною поштою. Після авторизації в кабінеті на порталі треба перейти за посиланням з пошти та підписати електронний документ.
  5. Чекайте на сповіщення з результатом. А статус заяви завжди можна переглянути в кабінеті громадянина.

Після цього обраний ДРАЦС надішле результат розгляду заяви та деталі щодо церемонії на електронну пошту. Парі залишається лише з’явитися у ДРАЦС у призначений день одруження. 

Нагадаємо, що наречені мають право обрати прізвище одного з них як спільне прізвище подружжя або надалі іменуватися дошлюбними прізвищами. Як змінити прізвище після одруження, читайте тут.

Автор: Дмитро Мурач, юрист-практикант Сумської приймальні УГСПЛ

 

Цю публікацію розроблено за сприяння Благодійної Організації «Благодійний Фонд «Право на захист» (ПнЗ) за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Української Гельсінської спілки з прав людини та жодною мірою не відображає офіційну точку зору Європейського Союзу та Благодійної Організації «Благодійний Фонд «Право на захист».

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: