Публікація

Як отримати антиретровірусну терапію в умовах воєнного стану?

 Після того, як людина дізналася про свій позитивний ВІЛ-статус, зробивши тест на антитіла до ВІЛ, їй пропонують пройти тестування на наявність вірусу в організмі. У разі підтвердженого позитивного результату – їй пропонують розпочати Антиретровірусну терапію (АРВ-терапія). Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що це важливо зробити якомога раніше та в подальшому необхідно підтримувати медикаментозну терапію постійно протягом усього життя. Сама ж Антиретровірусна терапія – метод лікування ВІЛ-інфекції та СНІДу, що полягає у максимальному пригніченні розмноження ВІЛ в організмі. Завдяки тому імунна система відновлюється, а рівень вірусного навантаження досягає невизначуваного.

Згідно пункту 2 частини  1 статті 15 Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» від 12.12.1991 року № 1972-XII (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1972-12#Text), ВІЛ-інфікована людина має право на безоплатне забезпечення антиретровірусними препаратами та лікарськими засобами для лікування опортуністичних інфекцій .

Однак, в умовах війни, фактичний доступ до препаратів АРВ-терапії або хоча б аптек є далеко не в кожного, хто цього потребує.  Більш того, за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (https://data2.unhcr.org/en/situations/ukraine), з початку війни (24 лютого 2022 року) і по 28 квітня 2022 року, з України виїхали близько 5,5 мільйонів осіб, серед яких також є ті, що потребують АРВ-терапію.

Задля допомоги таким людям, з 27 лютого 2022 року робоча група ECEE (Euroguidelines in Central and Eastern Europe) Network Group запровадили ініціативу «АРТ українцям за кордоном» для надання допомоги та підтримки як медичному персоналу України, так і пацієнтам в Україні та за кордоном.

Усі необхідні контакти медичних установ країн Центральної та Східної Європи, які підтвердили повну готовність надавати медичну допомогу щодо ВІЛ-інфекції пацієнтам з України Ви можете знайти за посиланням: https://bit.ly/3L1EeX1

Координуються ця ініціатива Центром громадського здоров’я МОЗ України (ЦГЗ) та Інститутом епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України (ІЕІХ).

Контакти для координації:

Лариса Гетьман: [email protected], +380677867407;

Сергій Антоняк: [email protected].

При цьому, якщо Ви звертаєтесь до медустанови за АРВ-терапією, бажано (але не обов’язково) мати інформацію щодо історії лікування ВІЛ-інфекції. Якщо з тих чи інших причин це неможливо, за вашою згодою, лікарі клініки зв’яжуться з представниками ЦГЗ та ІЕІХ й отримають необхідну інформацію, щоби надати максимально якісну допомогу.

Стосовно усіх, хто не виїджав за кордон та потребує АРВ-терапію – то тут є декілька варіантів:

Якщо ж Ви не виїжджали з рідного міста – повинні звернутися в кабінет довіри або СНІД-центр, де стоїте на обліку. Там вони продовжать отримувати лікування навіть в умовах військових дій.

Якщо Ви переїхали в інше місто – може отримати лікування за новим місцем проживання. Для цього необхідно звернутися в найближчий СНІД-Центр або Кабінет «довіри». Його працівники зв’яжуться з центром, де пацієнт стояв на обліку раніше, і отримають детальну інформацію про його терапії.

Для детальної інформації звертайтесь за номером 0 800 500 451 – безкоштовна лінія працює цілодобово і без вихідних.

Також, усю необхідну інформацію стосовно АРВ-терапії як в Україні так і за кордоном, Ви можете отримати скориставшись Telegram-ботом @HIV_AIDS_bot.

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Налагодження механізму юридичного захисту прав осіб, які живуть з ВІЛ/СНІД, які хворіють на ТБ та уразливих до ВІЛ груп населення» в рамках реалізації  проекту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: