Публікація

Як громадяни ставляться до існуючої системи пільг та привілеїв?

Тема дослідження стосувалася оцінки громадянами системи пільг та привілеїв в Україні, обізнаності в їхніх правах на одержання конкретних видів пільг, можливості заміни існуючої системи пільг та привілеїв на адресну грошову допомогу.

Анкетування проводилось протягом грудня 2008 року та січня 2009 року у місті Львові. Було опитано 130 осіб, серед яких – громадяни різних вікових категорій та різного соціального статусу, які безпосередньо користуються пільгами.

Також воно було спрямоване на визначення обізнаності громадян щодо пільг, які передбачені законодавством, та встановлення приблизної суми, яку готові отримувати громадяни замість належних їм пільг. Під час анкетування громадянам роздавався «Юридичний радник з соціальних питань», в якому міститься інформація про пільги в Україні, правові консультації та нове законодавство у соціальній сфері.

Анкетування проводилося у рамках проекту «Реформування системи пільг та привілеїв в Україні – наближення до європейських стандартів», який реалізується Центром громадської адвокатури за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Деякі результати дослідження:
– більшість користувачів пільг не задоволені існуючою системою пільг та привілеїв (70 % опитаних),
– в Україні існує занадто складна, розгалужена, невпорядкована система пільг, яка є соціально та економічно необґрунтована,
– має місце проблема необізнаності громадян: 62% опитаних осіб відповіли, що знають лише частину своїх пільг,
– 46% респондентів вважають, що їхні пільги покращують їхній рівень життя не значною мірою, 31% – не покращують взагалі,
– 32 % позитивно відносяться до заміни системи пільг на адресну грошову допомогу, 29 % вважають, що мають недостатньо інформації про таку реформу, щоб робити висновки,
– основними аргументами «проти» зміни пільг на грошові виплати є недовіра до держави та її спроможності забезпечити виплати, побоювання за те, що заміна буде справедливою та обґрунтованою, має місце нестабільність економіки, знецінення грошей та зростання цін, а надані пільги будуть залишатись незалежно від вищезазначених факторів,
– сума, яку необхідно виплачувати взамін на пільги, коливалась від 100 гривень до 1500, проте більшість вважає, що держава спроможна сьогодні здійснити лише доплату у межах 200-300 грн.,
– громадяни не володіють або володіють недостатньою інформацією про систему пільг в України, напрямки реформування, у тому числі механізми заміни пільг на грошові виплати, їм важко робити власні висновки загалом про систему пільг та її реформування: вони це роблять на основі власного досвіду реалізації права на пільги, а також інформації, яка обговорюється та поширюється органами влади, політиками, громадськістю.

Детальніша інформація на порталі «Юрист НГО»:http://www.lawngo.net/index.php?itemid= 759

Довідка

В Україні система пільг є дуже широкою, нею користуються в Україні 1,1 млн. громадян, вона передбачає 136 видів різноманітних соціальних виплат, доплат та дотацій.
У кожній державі вона є важливою складовою загальнодержавної політики і повинна полегшувати життя соціально незахищеним верствам населення. Проте вона також повинна бути ефективною: з однієї сторони – багато потребуючих можуть не мати можливості фактично скористатись наданими їм пільгами (у силу певних законодавчих процедур, символічності чи непотрібності тих чи інших пільг для певних соціально вразливих груп тощо), з іншої – є багато є категорій громадян, які насправді не потребують цих соціальних пільг чи доплат у порівнянні із іншими категоріями.
Одним із важливих напрямків реформування системи пільг та привілеїв, який використовувався в інших країнах, що також обговорюється і в Україні, є заміна пільг на адресну грошову допомогу.
З боку держави вже робляться певні кроки – створено комісію з упорядкування системи надання пільг, метою якої є розроблення пропозицій стосовно поступового переходу до надання пільг у грошовій формі. Також пропозиції до реформування системи пільг та привілеїв в Україні, вивчення думки громадян-користувачів пільг, а також ініціативи залучення громадських організацій до реформування реалізуються у рамках проектів Центру громадської адвокатури (м. Львів) та Центру громадської експертизи (м. Київ) за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження».

Контакти:
Оксана Коваль, юрист Центру громадської адвокатури, керівник проекту «Реформування системи пільг та привілеїв в Україні – наближення до європейських стандартів»
м. Львів вул.Ставропігійська 11/3.
тел. 8032 235 45 19,
e-mail: [email protected]

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: