Публікація

Як діяти пацієнтам замісної терапії у випадку втрати препарату (інфографіка)

Пацієнти замісної терапії можуть втрачати препарат за різних обставин. Частіше — через недбалість, але може бути втрата і через об’єктивні обставини, наприклад, його крадіжку. Що робити у такому випадку — читайте в інфографіці, яку підготувала Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Якщо препарат втрачено через недбалість, можна спробувати домовитися з лікарем ЗПТ про видачу рецепта на самостійне придбання препарату або перехід на щоденне отримання препарату. Проте не варто придумувати зайвого. Лікар вам нічого не винен, за законом — то ваші проблеми.

Якщо ж препарат викрали або відібрали, потрібно звернутися до поліції з відповідною заявою, щоб отримати талон-повідомлення та на законних підставах отримати препарат повторно. Перед цим ви можете звернутися до юристів УГСПЛ за юридичною допомогою, оскільки поліція може відмовити у реєстрації таких випадків. Пов’язано це не зі статусом пацієнта ЗПТ, а з тим, що дуже багато пацієнтів ЗПТ звертаються з такими заявами, хоча самі перепродають видані препарати. Тому краще обговорити з юристом всі нюанси, а також піти подавати заяву не самому, а з соціальним працівником або ж юристом.

Завантажити інфографіку у PDF-форматі: Втратили препарат замісної терапії

Люди, які живуть з ВІЛ, можуть звертатися до громадських приймалень Української Гельсінської спілки прав людини за юридичною допомогою.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проєкт «Налагодження механізму юридичного захисту прав осіб, які живуть з ВІЛ/СНІД, які хворіють на ТБ та уразливих до ВІЛ груп населення» в рамках реалізації  проєкту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: