Публікація

Виплати, мобілізація та компенсації: з якими питаннями звертаються ВПО до юристів УГСПЛ?

У західному регіоні України фактично кожне третє звернення до громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини надходить від внутрішньо переміщених осіб. 

Серед найбільш актуальних питань, які турбували ВПО у січні та лютому – нарахування соціальних виплат (зокрема допомоги на проживання, допомоги по безробіттю), отримання місця реєстрації для оформлення статусу ВПО, відновлення документів, отримання компенсації за пошкоджене майно, правила перетину кордону. 

Ілюстративне фото: unsplash.com

Соціальна допомога

Восени минулого року у громадських приймальнях почали фіксувати, що почастішали випадки затримки виплат ВПО на проживання. Подібних звернень ставало дедалі більше. 

У Мінсоцполітики та Мінреінтеграції дали малоінформативне пояснення, що затримки пов’язані з технічними проблемами. У разі коли виплат немає більше ніж місяць, радили звертатися до управлінь соціального захисту населення, ЦНАПів або на «гарячу лінію» для уточнення даних, та запевнили, що ВПО отримають належну їм допомогу за усі місяці. Крім того, у 2023 році виплати продовжать автоматично, і отримувачам не треба звертатися для переоформлення допомоги. 

У лютому ситуація з нарахуванням стала більш стабільною, і звернень з цього приводу стало дещо менше.

Варто зауважити, що певній частці ВПО виплати були припинені взагалі. Це пов’язано з оновленням переліку територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або тих, які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). І якщо громада, з якої виїхала людина, виключена з переліку, втрачається право на отримання допомоги на проживання. 

Також ВПО зверталися з питанням оформлення виплат по безробіттю. Низка таких звернень зафіксована, зокрема, у громадській приймальні УГСПЛ у Рівному.

Ілюстративне фото: unsplash.com

Реєстрація для оформлення статусу ВПО

Наступне актуальне питання – реєстрація на новому місці після евакуації. Це одна з умов для отримання статусу ВПО і, відповідно, отримання у подальшому допомоги на проживання. Найбільше таких звернень було зафіксовано у лютому в громадській приймальні Львова. Юристи надали консультації щодо алгоритму дій, необхідних для отримання місця реєстрації. 

Відновлення втрачених документів 

Ще один поширений запит серед ВПО, що перебувають у західних областях. Проблема пов’язана з тим, що виїжджаючи з небезпечних територій, люди втратили документи або не встигли їх забрати. У деяких випадках документи були знищені внаслідок бойових дій. Виїхавши у безпечні місця, ВПО постають перед проблемою відновлення посвідчень, свідоцтв, трудових книжок, паспортів, медичних довідок тощо. 

Компенсація за пошкоджене майно

За попередніми оцінками, за час повномасштабного вторгнення житло близько 2,4 мільйонів українців було зруйновано або суттєво пошкоджено через військову агресію РФ (такі дані, спираючись на підрахунки аналітиків, у листопаді наводили в Мінрегіоні). Держава взяла на себе зобов’язання надати компенсації тим українцям, які втратили житло через війну. 

Закономірно, що один з частих запитів до юристів УГСПЛ стосується процедури фіксації пошкодження чи знищення майна і подання відповідної інформації, а також можливості отримання компенсації від держави. Звернення з такими питаннями почастішали, коли до другого читання був підготовлений і винесений на розгляд Верховної ради України законопроект «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації». 

Пошкоджений будинок внаслідок прильоту у Новій Каховці. Фото: фейсбук-сторінка Олега Батуріна

Інші запити

Серед інших запитів, щодо яких юристи УГСПЛ надали консультації внутрішньо переміщеним особам – право на відстрочку від мобілізації, нюанси виїзду за кордон, оформлення інвалідності, припинення нарахувань плати за комунальні послуги за житло, яке було вимушено покинуте або пошкоджене внаслідок бойових дій, оформлення пенсій та соціальних виплат, відновлення нарахування субсидії, перереєстрація і поновлення виплат ВПО після зміни фактичного місця проживання, отримання допомоги від міжнародних організацій, оформлення спадщини, порядок звернення до Європейського суду з прав людини. 

Інформацію підготувала приймальня УГСПЛ у м. Львові на основі даних про роботу громадських приймалень у західних областях України. 

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим внаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо в 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: