Публікація

Використання ШІ не має правового підґрунтя: правозахисники

Технології штучного інтелекту (ШІ) стають все популярнішими. Їх використовує не лише бізнес. Приміром, медики двох лікарень Івано-Франківської області заявили, що з допомогою ШІ аналізують рентгенологічні знімки, УЗД, КТ та МРТ. До цих технологій медики почали вдаватись ще в 2012 році. Які ризики несе штучний інтелект в ефірі «Суспільне Новини» розповів програмний директор Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк. 

– Використання штучного інтелекту у медицині має великі перспективи. Технології допомагають у діагностуванні, виробництві ліків та вакцин. Але важливо розуміти, що використання будь-якого інструментарію має базуватись на законодавстві. Сьогодні в Україні існує лише стратегія використання ШІ – це декларативний документ. 

Варто зазначити, що відсутність законодавства, яке б регулювало галузь технологій штучного інтелекту – це проблема не лише для України, а і її західних партнерів. 

– ШІ допомагає підвищити ефективність роботи. Але це, поки що, допоміжний інструмент, наприклад, для лікарів. Нам потрібно розробити нормативно-правову базу так, аби уникнути потенційних ризиків. Процедура має бути прозорою, дані – релевантними, щоб вони не спотворювали висновків. Важливе також питання і захисту персональних даних. 

Працюючи над регулятивною базою варто пам’ятати і про те, щоб не зарегулювати галузь, що стрімко розвивається. Інакше користувачі просто відмовлятимуться від технологій штучного інтелекту.

 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: