Публікація

Вручення повісток та ухилення від призову: що відбувається в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях

Останнім часом публічну увагу привернули непоодинокі згадування випадків застосування сили та інші порушення при врученні повісток в південних областях України. Деякі факти підтвердились, інші виявились фейками та цілеспрямованою дискредитацією процесу мобілізації. Водночас почала формуватись певна судова практика стосовно ухилення від призову на військову службу. Громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі вирішила розібратись щодо найбільш резонансних інцидентів при врученні повісток та реакції на це владних структур та правоохоронних органів, а також проаналізувати наявні вироки судів Одеської, Миколаївської та Херсонської областей за статтею 336 Кримінального кодексу України.

Випадки вручення повісток силою на вулицях

Останнім часом в публічному просторі збільшилась кількість повідомлень про застосування насильства при врученні повісток на вулицях, незаконні затримання чоловіків працівниками територіальних центрів комплектування та насильне їх транспортування до установ ТЦК. Зокрема, багато таких повідомлень торкалось Одеської області та безпосередньо Одеси. Окрім повідомлень про вручення силою повісток, одеські пабліки також обговорювали тему використання для цього автомобіля швидкої медичної допомоги із військовими номерами. За твердженням очевидців, щонайменше три рази таке авто було зафіксовано на одеських вулицях 25 січня 2023 року. Також поширювалось відео, як люди у військовій формі садять чоловіка у цивільному до карети швидкої допомоги. 

Затримання чоловіка в Одесі. Скриншот із відео, Суспільне.

Одним із найбільш резонансних стало відео, яке поширилось соціальними мережами 14 лютого 2023 року. На ньому люди у військовій формі неподалік ринку «Привоз» у місті Одесі намагаються затримати чоловіка. Виглядало так, що чоловік пручався отриманню документа і опинився на землі, а над ним нависали чоловіки у військовій формі. Як повідомили  Суспільному 9 лютого 2023 року у Національній поліції Одеської області, до поліції Одещини на лінію 102 надійшло 25 заяв щодо можливого незаконного затримання чоловіків працівниками територіальних центрів комплектування під час вручання повісток. Ще три повідомлення стосувалися нападів цивільних на військовослужбовців під час вручення повісток. Зважаючи на чисельність повідомлень у соціальних мережах про випадки незаконного затримання чоловіків, кількість відповідних звернень до поліції очевидно буде зростати. 

Реакція військових на виявлені інциденти

Керівниця пресцентру сил охорони та оборони ОК «Південь» Наталія Гуменюк так прокоментувала силові методи вручення повісток в Одеській області: «Оперативне командування «Південь», засуджує подібну поведінку, коли вона не відповідає загальновстановленим нормам. Але ми розуміємо, що це емоційний вплив, це емоційна реакція самих співробітників територіальних центрів комплектування. Їх дії підлягають службовій перевірці. Наразі ми продовжуємо комплекс заходів з виключення подібних інцидентів. Тому що, зрозуміло, для європейської країни це неприпустима форма поведінки, форма спілкування взагалі в громадськості місці. І дійсно це дискредитує ЗСУ, Сили оборони країни в цілому». 

Командувач Оперативного командування «Південь», генерал-майор Андрій Ковальчук на нараді з військовими. Фото: Одеський обласний центр комплектування та соцпідтримки

Як повідомило Оперативне командування Південь, за фактом жорстокого затримання чоловіка в Одесі до відповідальності притягнули керівників районного та обласного Територіального центру комплектування та соцпідтримки. Представниця Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк також підтвердила, що співробітники  обласного і районного ТЦК вже отримали стягнення дисциплінарні від командувача за недостатню роботу щодо організації. «Тобто недостатньо навчений персонал, недостатньо проінструктований якісно, не повністю забезпечений контроль за їхньою діяльністю. Це загально організаційні такі питання». З боку ОК «Південь» було засуджено також і використання карети швидкої допомоги для вручення повісток. Вказане авто швидкої допомоги з комунального підприємства міста передали до одеського військкомату у тимчасове користування в рамках мобілізації після початку війни. Обладнання із «швидкої» вилучили ще перед тим як авто передали.

Російські фейки про вручення повісток

Російські медіа та проросійські телеграм канали використовують тематику вручення повісток в Україні для створення негативного контенту. Зокрема, поширювалось фото нібито «дошки пошани», на якій розміщують результати вручення повісток. У дописах стверджували, що нібито працівники одного з Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у Миколаєві у такий спосіб змагаються за відпочинок на вихідних у котеджі. Змагання нібито називалось «Повістка сафарі». Фактчекери проєкту StopFake не знайшли жодних доказів, що це фото має стосунок до Миколаєва та місцевих ТЦКСП. Миколаївський обласний ТЦКСП також заперечив можливість проведення таких «змагань» серед працівників.

Фейкова новина про «Повістку Сафарі» на nikolaev-news.ru. Скриншот: StopFake

Російська пропаганда систематично паразитує на темі мобілізації та використовує для цього мережу повісткових телеграм-каналів. Вони використовують факти реальних порушень у процесі мобілізації, щоб надати правдоподібності своїм меседжам, зокрема щодо бойового вишколу підлітків, мобілізації жінок тощо. Також пропагандисти стверджували, що ТЦКСП це  незаконна структура, тому повістки видають теж незаконно. Зокрема, російська пропаганда видавала відео із затриманням злочинця в Миколаєві за нібито вручення повістки. Насправді 22 січня 2023 року у Миколаєві, патрульні поліцейські заарештували підозрюваного у нанесенні тяжких травм. Момент зняли на відео очевидці, а російська пропаганда видала затримання за нібито вручення повістки «під дулом автомата». Нещодавно кіберфахівці Служби безпеки заблокували 26 Телеграм-каналів, які працювали в тому числі в Одеській області. Насамперед вони «зливали» актуальні місця вручення військовозобов’язаним повісток та закликали ховатися від представників військкоматів. 

Формування юридичної практики щодо силового вручення повісток

Вже зустрічаються випадки, коли чоловіки подають заяву про злочин стосовно дій, пов’язаних з силовим врученням повістки. Так, наприклад, суддя Центрального районного суду м. Миколаєва розглянув скаргу місцевого жителя на бездіяльність посадовців відділення поліції №1. Зокрема, чоловік надав суду відеозапис із камери відеоспостереження. Суд в результаті дослідження цього доказу встановив, що «група осіб у військовій формі з застосуванням сили поміщують скаржника до автомобіля». У поліції заяву жителя Миколаєва проігнорували, адже взяли до уваги лише версію працівників військкомату про те, що чоловік поїхав із ними добровільно. Суд встановив, що це не відповідає дійсності та зобов’язав поліцію розпочати розслідування за заявою чоловіка.

Насправді дії по врученню повістки, які супроводжуються насиллям можуть підпадати під ознаки злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України (КК). Так, наприклад стаття 364 КК передбачає відповідальність за зловживання владою або службовим становищем. Також існує відповідальність за незаконне позбавлення свободи людини – стаття 146 КК. Також стаття 426-1 КК передбачає спеціальну відповідальність за перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, якщо такі дії завдали істотної шкоди. 

Аналіз вироків стосовно ухилення від призову на військову службу

Відповідальність за таке правопорушення передбачено статтею 336 КК – ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. Покарання за вказаною статтею передбачено у вигляді позбавлення волі строком від трьох до п’яти років. Згідно даних Єдиного реєстру судових рішень всього за період з 24 лютого 2022 року по лютий 2023 року, судами України ухвалено 1131 вирок за статтею 336 КК. 

Вивчення судової практики судів Херсонської, Миколаївської і Одеської області показало, що в цьому регіоні за цей період ухвалено тільки 14 вироків за вказаною статтею. При цьому всі 14 вироків ухвалено тільки у Миколаївській області. Нагадаємо, що до відновлення роботи судів Херсонської області, яке заплановано наразі на 01 квітня 2023 року, правосуддя по херсонським справам здійснюють Одеський апеляційний суд, Київський, Малиновський, Приморський, Суворовський районні суди міста Одеси, Біляївський, Комінтернівський районні суди Одеської області, Теплодарський міський суд Одеської області. 

Обʼєктивна сторона правопорушень відповідно до вироків полягає у тому, що обвинувачені з тих чи інших причин не зʼявились у військоматах у день та час, зазначені в повістках. Згідно з аналізом вироків, можна виділи три основні тенденції – швидкість, формальність та покарання з іспитовим строком.

Швидкість та формальність притягнення до відповідальності

У вивчених справах період від вказаної дати вчинення правопорушення до відкриття кримінального провадження займав декілька днів. Так, наприклад, у вироку Врадіївського районного суду Миколаївської області зазначено, що 03.08.2022 виконуюча обов`язки старости Новопавлівського старостинського округу за місцем проживання вручила особі повістку на відправку та повідомила готуватись на 04.08.2022 на відправку у військову частину. Вже 10.08.2022 було повідомлено про підозру у вчиненні інкримінованого злочину, а 12.08.2022 вручено обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування. Тобто з моменту неявки до військомату до складення обвинувального акту пройшло 8 днів. Згідно вироку Арбузинського районного суду Миколаївської області, чоловік не зʼявився за повісткою 04 серпня, а 09 серпня вже було відкрите кримінальне провадження.  

Повістка, фото ілюстративне, Одеський обласний ТЦК та СП

Формальний підхід в розслідуванні та розгляді даної категорії справ, яке відображено у вироках, ймовірно є результатом першої тенденції – швидкості, з якою ці справи вирішуються. Тексти вироків не містять індивідуального аналізу обставин справи, причин та мотивів вчинення правопорушення. Вироки складаються з короткої фабули справи і вказівки на те, що обвинувачений визнав свою вину. Всі справи розглянуті у скороченому порядку без дослідження доказів і часто без участі адвоката. 

Призначення покарання з іспитовим строком

Всі обвинувачені за дослідженими вироками отримали покарання, яке не повʼязане з реальним відбуванням покарання. Покарання майже у всіх вироках ідентичне – 3 роки позбавлення волі з іспитовим («умовним») строком 1 рік. Цікавим є те, що обвинувачені  у цих справах раніше не судимі та мають позитивні характеристики. Необхідно відмітити, що такий підхід призначення покарання притаманний абсолютній більшості вироків по всій Україні у справах по обвинуваченню за статтею 336 КК. 

Разом з тим, є декілька вироків, які суттєво виокремлюються. Так, наприклад, у вироці Ковельського міськрайонного суду Волинської області суд при стандартних обставинах призначив реальне позбавлення волі строком на три роки без призначення іспитового строку. При цьому обставини справи не відрізнялись від тих, де судами призначались «умовні» строки – обвинувачений визнавав вину, позитивно характеризувався, мав неповнолітню дитину. Суд обгрунтував це тим, що наслідки ухилення від військової служби в теперішніх умовах через покарання, повинні досягати такої мети, яка зможе запобігти вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженим, так і іншими особами. А звільнення обвинуваченого від відбування покарання через бездоганну соціальну поведінку у минулому не досягне такої мети. 

Такий же самий підхід до покарання застосований і у вироку Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області, вироку Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області, вироку Охтирського міськрайонний суд Сумської області. Таке неоднакове застосування покарання в аналогічних ситуаціях є негативним явищем, оскільки створює ситуацію непередбачуваності та правової невизначеності. А також появи відчуття несправедливості та нерівності перед законом. 

Засуджені за ухилення від призову можуть повторно отримати повістки

Засудження осіб за ст. 336 Кримінального кодексу України не передбачає зняття з військового обліку та підставу для відстрочки від мобілізації. Тобто всі, кого засуджено за ст. 336 Кримінального кодексу України можуть підлягати мобілізації та можуть повторно отримати відповідні повістки. Відповідно до ст.ст. 14, 37 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» на районні (міські) комісії з питань приписки покладаються, крім іншого, взяття на військовий облік військовозобов’язаних громадян, яких раніше було засуджено до позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт за вчинення кримінального проступку, нетяжкого злочину, у тому числі зі звільненням від відбування покарання та виключення з військового обліку громадян, яких раніше було засуджено до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Публікація підготовлена Громадською приймальнею Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Одесі

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: