Публікація

Відповідальність за воєнні злочини: засновники ініціативи «Трибунал для Путіна» зустрілися з генпрокурором

23 січня засновники ініціативи «Трибунал для Путіна» зустрілися із генеральним прокурором України Андрієм Костіним. 

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко, директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров і виконавча директорка Центру громадянських свобод  Олександра Романцова обговорили з генпрокуром шляхи подальшої співпраці щодо документування воєнних злочинів та притягнення винних до відповідальності. 

«Синергія громадського сектору та правоохоронних органів є потужною зброєю на фронті правосуддя. Це ще раз було доведено на зустрічі з Харківською правозахисною групою, Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Центром громадянських свобод. Обговорили нашу співпрацю в документуванні воєнних злочинів. Вдячний за вашу глибоку роботу. Ми продовжуємо зміцнювати та розвивати наше партнерство. Переконаний, що зібрані спільними зусиллями докази стануть надійною базою для притягнення агресора до відповідальності», – зазначає генпрокурор Андрій Костін у дописі в Твіттер.

Представники громадських організацій продемонстрували Андрію Костіну сайт, що містить детальну статистику й базу даних воєнних злочинів, інформацію щодо яких вже було зібрано, повідомляє Харківська правозахисна група. Представлені на сайті статті доступні сімома мовами, а жива статистика зібраних даних подана у мапах, графіках і таблицях. Наразі ініціативою T4P задокументовано більше 31 000 злочинів, скоєних армією РФ.

Зустріч засновників ініціативи «Трибунал для Путіна» зустрілися із генеральним прокурором України Андрієм Костіним. 23 січня 2023 Фото: Офіс генеральної прокуратури

Учасники зустрічі обговорили можливість використання українською прокуратурою даних, зібраних у базі воєнних злочинів T4P (Трибунал для Путіна), а також напрями аналітичної роботи щодо покращення якості та ефективності судових процесів, спрямованих на переслідування воєнних злочинців. 

Олександр Павліченко порушив питання щодо великої кількості зареєстрованих проваджень за статтями 438, 110 та 111 Кримінального кодексу України та щодо можливості належно провести судовий розгляд за такою кількістю заявлених злочинів. 

Окремо сторони обговорили питання можливості притягнення до відповідальності військового та політичного керівництва Росії, включно із Володимиром Путіним. 

Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, що містять ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду в усіх регіонах України, що постраждали від Російської Федерації. Зокрема, йдеться про геноцид, злочини проти людяності й воєнні злочини.

Окрім того, що T4P співпрацює з національними органами розслідування, учасники ініціативи використовують чинні механізми ООН, Ради Європи, ОБСЄ, ЄС і Міжнародного кримінального суду для притягнення винних до відповідальності. 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: