Публікація

Від «азовців» передали листи із затримкою в місяці: Олександр Павліченко про полонених в росії

28 серпня виповнилося 100 днів з моменту, як військові з «Азовсталі» отримали наказ скласти зброю і здатися в полон росії за посередництва міжнародних організацій – ООН та Міжнародного комітета «Червоного Хреста». Журналісти Телеканалу «Київ» в прямому ефірі обговорили з виконавчим директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександром Павліченком, як можна прискорити обмін і врятувати українських полонених від можливих катувань та терактів, подібних до того, що був в колонії в Оленівці.

Про анонсоване судилище над полоненими в Маріуполі

Заявлений суд є суто пропагандистським, і він не має жодної юридичної сили. Ми бачимо, що дотепер заплановане на 24 серпня судилище не відбулося. Не було навіть заяв щодо підготовчих кроків. Це все елемент пропагандистської гри, яку веде росія. 

Наслідки від політичного шоу є політичними. Має бути політичне врегулювання цього питання, зі встановленням чіткого місцеперебування кожного, хто перебуває в полоні і є українським військовослужбовцем, комбатантом. 

Підписатися на Телеграм-канал «Трибунал для путіна»

Про відвідання полонених представниками міжнародних організацій

Це є проблемою. Є спеціальна процедура заповнення карток військовополонених, які є одночасно документом контролю за місцем перебування, переміщенням, станом. Таких зареєстрованих офіційно десь третина від усіх, хто перебуває в полоні, тобто дві третини перебувають неофіційно, без можливості забезпечити контроль та спостереження за ними. 

Ми отримали інформацію про те, що через Міжнародний комітет «Червоного Хреста» передали листи, які були написані військовополоненими їхнім рідним та близьким. Ця процедура тривала кілька місяців. Листи знайдуть адресатів найближчим часом, за кілька місяців після того, як вони були написані. Це має відбуватися, але в більш прискореному режимі. 

Можливість вести кореспонденцію є одним з показників того, що є контакт з особою в полоні. 

Підписатися на Телеграм-канал «Трибунал для путіна»

Про недотримання росією домовленостей

Певні домовленості все-таки дотримуються і частково обміни військовополоненими відбуваються. Віддають в першу чергу тих, хто перебуває в найтяжчому стані: це люди з ампутованими кінцівками, це ті, хто вже не може брати участь в бойових діях і потребують лікування. 

Частковий контроль за місцем перебування полоненим так само відбувається на території, які не контролює Україна: на захоплених росією українських територіях і на території росії, куди вивозять українських військовополонених. 

Це не відбувається в повній мірі та у відповідності до стандартів Третьої Женевської Конвенції щодо поводження з військовополоненими. Разом з тим, позитив є і ми сподіваємося, що він буде набувати обертів. 

Обертів він може набувати тільки за допомогою зусиль міжнародних організацій. Для росії наші військовополонені – це живий щит, яким вона закривається, торгує і погрожує. Це держава-терорист і спонсор тероризму, яка закривається людьми в полоні. Показує, що може вчиняти з ними будь-які дії, в порушення міжнародних стандартів: судилища, вбивство в Оленівці, і низка інших випадків, про які ми сьогодні не говоримо – із застосуванням катувань і проведенням незаконних слідчих дій. В нас є така інформація і ця проблема ще буде згодом обговорюватися. Вона стосується недотримання прав осіб, які перебувають в полоні,і яких буде повернуто до України. 

Читати ще: Чи є довіра до групи розслідувачів ООН по теракту в Оленівці?

Про шляхи прискорення обміну полоненими

Всі переговорні процеси проводять професійні команди і проводять їх в тиші. Вплинути на ці процеси можна тільки через декілька факторів:

  • воєнні успіхи: коли росія почне просити про умови, які б їх влаштовували і, відповідно, вона буде ініціатором
  • постійний дипломатичний тиск. Як з боку союзників, як США та країн ЄС, так і нейтральними країнами. Той же Китай, наприклад, міг би виступити третьою стороною-медіатором: сказав би, що він занепокоєний долею військовополонених і прагне встановити паритет між сторонами

Захисників з Азовсталі складніше повернути. Є проста залежність: чим більш «засвіченими» є особи, тим більша ціна для повернення такої особи. 

Азовці стали символом незламності, героями, які не піддаються впливу ворога. Це дратує росію і вона хоче зробити свій спектакль  на інформаційному тлі, показати, що вдається подолати непідкорених. Тому питання повернення азовців набуває більшої ваги. 

Підписатися на Телеграм-канал «Трибунал для путіна»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: