Публікація

В Україні спостерігається тенденція до зменшення кількості іноземних священослужителів

Тенденція до зменшення кількості іноземних священослужителів спостерігається в Україні впродовж трьох років. За минулий рік за „релігійною” візою в Україну в’їхало 11947 представників зарубіжних релігійних центрів та організацій з-понад 14 країн світу. Це на 256 чоловік менше ніж позаторік. Про це повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович за підсумками роботи у 2003 році Державного комітету у справах релігій Міністерства юстиції України.

При цьому, найбільш популярним регіоном для торішніх візитів зарубіжних місіонерів виявилося Закарпаття, яке з цією метою відвідало 685 релігійних діячів. Крім того, 646 місіонерів відвідало Полтавщину, 453 – Донеччину, 430 -Дніпропетровщину, 420 – Житомирщину, 362 – Вінниччину.

Міністр повідомив, що найбільш поширена причина для візитів в нашу країну зарубіжних релігійних діячів це міжцерковна співпраця та обмін досвідом. З цією метою Україну торік відвідало 4835 особи. З метою священнослужительства, проповідництва та місіонерства минулого року до Україну в’їхало 3760 особи. Для виконання гуманітарних програм – 1040 осіб. Для навчання та викладацької діяльності – 801. Для паломництва – 557. Для участі у конференціях та конгресах –518. Для будівництва культових споруд – 66 осіб.

При цьому, з США прибуло – 6283 особи, ФРН – 793, Скандинавських країн – 654, Ізраїлю – 564, Польщі – 441, Великобританії – 428, Канади – 310, країн Азії -420 та ін.

За даними Державного департаменту США в Україні не зафіксовано жодної відмови у погоджені з Держкомрелігій візиту священнослужителів до нашої країни, проте правозахисники зафіксували випадки відмови у видачі віз до України.

Олександр Лавринович також повідомив, що серед міжнародних заходів релігійних організацій України торік були проведені Всесвітній конгрес Свідків Ієгови, Конгрес світських католиків Східної Європи, Міжнародна конференція Всеукраїнського союзу об’єднань євангельських християн-баптистів, присвячена 100-річчю першого перекладу Біблії українською мовою та національне єврейське культурно-релігійне свято “Ханука” іудейської релігійної громади Хаббад-Любавич.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: