Публікація

Узагальнення подій, які відбулися в Полтавській області протягом 150 днів повномасштабної російсько-української війни: 24 лютого – 24 липня 2022 року

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної ГО Північна правозахисна група, у рамках глобальної ініціативи “Трибунал для Путіна” про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 150  діб повномасштабної російсько-української війни.

 

Було задокументовано та внесено до бази даних 29 епізодів. ГО Північна правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Полтавській області.

 

В даній статті ми публікуємо узагальнення подій, які відбулися в Полтавській області протягом 150 днів повномасштабної російсько-української війни (24 лютого – 24 липня 2022 року). Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

 

Детальний опис подій за період 24 лютого – 24 липня 2022 року та посилання на вихідні джерела інформації міститься у щоденних хроніках за цей період.

 

  1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Полтавській області нами було зафіксовано загалом 9 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих Задокументовано епізодів
Загибель людини 23 3
Поранення людини 78  

5

 

Зникнення 1 1
Усього 102 9

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Полтавській області внаслідок артобстрілів та бойових дій 23 людей загинуло та було поранено щонайменше 78 осіб.

Одним з епізодів був обстріл ворожими ракетами по Кременчуцькій ТЕЦ і Кременчуцькому НПЗ, якій відбувся 24 квітня 2022 року. Тоді 1 людина загинула та 7 людей отримали поранення різного ступеня тяжкості. Ще одна загибель та одне поранення зафіксовані під час обстрілу сільського господарства в одній з громад області. На початку квітня двоє людей постраждали під час обстрілу інфраструктури в Миргороді. Кричущий випадок зафіксовано  в лютому, коли військові ЗС РФ розстріляли автомобіль медичної допомоги. Тоді було поранено водія, а медсестра отримала забої та психологічну травму.

Ця статистика значно погіршилась всього за 1 епізод, який вразив своєю цинічністю не тільки Україну, а й світ: 27.06.2022 року у місті Кременчук військові ЗС РФ вдарили ракетами по торговельному центру “Амстор”, де на той момент всередині було понад тисячу цивільних відвідувачів. Внаслідок обстрілу загинула 21 особа та постраждало 66 осіб, з яких 26 було осіб госпіталізовано. 1 людина станом на липень залишається безвісті зниклою.

 

  1. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень в результаті бойових дій.

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Полтавській області  за досліджуваний період внаслідок авіанальотів, артобстрілів та бойових дій було пошкоджено щонайменше 23 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Будівлі житлово-побутового призначення 2
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 9
Об’єкти транспортної інфраструктури 1
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 7
Об’єкт культурно-розважального закладу 1
Господарчі угіддя, ліси 1
Автомобілі, транспортні засоби 2
Загалом об’єктів 23

 

Відзначимо, що місцева влада в Полтавській області дуже обережно повідомляє про громади та об’єкти, які опиняються під ворожі обстріли. Найчастіше інформація з’являється без уточнень, який саме об’єкт було ушкоджено. Як правило, з того, що є у відкритих джерелах інформації, нам стало відомо про пошкодження ТЕЦ в Кременчуці та окремі лінії електропередач в громадах.

 

З початку повномасштабного вторгнення Росії з лютого 2022 року обстріл торговельного центру «Амстор» 27 червня 2022 року став п’ятим нападом на місто і найтрагічнішим за кількістю жертв. Попередні атаки відбулись 2 та 24 квітня, 12 травня та 18 червня. У місті було оголошено триденну жалобу.

 

  1. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Полтавській області мали місце щонайменше наступні події:

 

Подія Епізодів
Авіаудар 3
Ракетний удар 22
Ураган 1
Обстріл зі стрілецької зброї 2
Інше 1

 

Здебільшого Полтавська область обстрілюється ракетами, але зафіксовано і знайдений снаряд до РСЗВ “Ураган”, який ймовірно, потрапив на Полтавщину з сусідньої, Сумської області.

 

  1. Інформація про задокументовані факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами

За зібраною нами інформацією, протягом досліджуваного періоду в Полтавській області нами були задокументовані наступні факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами:

 

 

 

Попередня кваліфікація події

 

 

 

Кількість

РС 8 (2) (b) (v) Обстріл населеного пункту без наслідків 1
РС 8 (2) (b) (ii). Напад на цивільний об’єкт 9
РС 8 (2) (b) (iv) Знищення або пошкодження майна 13
РС 8 (2) (b) (iv) Загибель людини внаслідок обстрілу 3
РС 8 (2) (b) (iv) Поранення внаслідок обстрілу 5
РС 8 (2) (b) (xx) Застосування зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, чи веде до невибіркових руйнувань, чи заборонена міжнародними угодами 1

 

Ці дані потребують уточнення. Назва категорії в стовпчику “Попередня кваліфікація події” ні в якому разі не є точним описом певного міжнародного злочину за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, а надається виключно з інформаційною метою. Остаточну кваліфікацію події уповноважений надавати виключно суд.

 

  1. Висновки

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що мали місце загибель та поранення цивільних осіб, руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних обстрілів ракетами. Найбільші пошкодження зафіксовані на територіях Кременчуцької та Миргородської громад.

Ми вважаємо, що такі діяння можна попередньо кваліфікувати як воєнні злочини за статтею 8 параграф (2) пункт (b) підпункти (ii), (iv), (v).

 

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: